FANtv-nl-logo-mobile

MpegPlus. Beter dan MP3

Muziekfreak Andree Buschmann ergerde zich aan de - in zijn verfijnde oren - belabberde kwaliteit van MP3-muziek. Hij ontwierp zelf een muziekformaat met een hogere kwaliteit en een betere compressie.
Als je aan digitale muziek denkt, dan denk je automatisch aan Mp3. Dit bestandsformaat is zo bekend dat Mp3 bijna synoniem is voor alle muziek die via Internet verspreid wordt. Maar is Mp3 ook het beste wat er op digitaal muziekgebied te vinden is? 

  


Lang niet iedereen is gecharmeerd van de Mp3 compressietechniek, met name muziekliefhebbers die hoge eisen stellen aan de geluidskwaliteit zien niets in Mp3. De Duitse college student Andree Buschmann bijvoorbeeld. Hij ergerde zich zo aan de in zijn oren belabberde kwaliteit van Mp3 dat hij zelf een nieuwe compressietechniek ontwikkelde. Zijn MPEGplus kreeg aanvankelijk de extensie .Mp+ mee, maar is inmiddels te herkennen aan bestandsnamen eindigend op .Mpc


MPEGplus klinkt muziekliefhebbers een stuk beter in de oren. De compressietechniek kan frequenties tot 22kHz aan terwijl de meeste Mp3 encoders de frequentie bij 16kHz afkappen. Daarnaast is de bestandsomvang van een Mpc ook nog eens 5 tot 10% kleiner dan een Mp3.


Software voor MPEGplus
Om Mpc-bestanden te beluisteren heb je een afspeelprogramma nodig. Het bekende gratis Winamp-programma is hiertoe in staat. Daarvoor moet je alleen even een MPEGplus plugin downloaden die dit bestandsformaat aan Winamp toevoegt. Deze zelfde plugin werkt ook voor de audioplayers MediaJukebox en DeliPlayer.


Ook zijn er op internet diverse gratis decoders en encoders te vinden waarmee je zelf Mpc bestanden kunt maken en waarmee je Mpc bestanden naar WAV-formaat kunt terugzetten die je vervolgens weer op een audio-CD kan branden. De muziekkwaliteit van deze CD is dan hoger dan dat je een Mp3 op een audio-CD brandt.


Het downloaden van MPEGplus muziek
De kwaliteit is dus beter, de bestandsomvang kleiner en de je hebt dezelfde mogelijkheden om bestanden te beluisteren, te branden en te maken. Waarom gebruiken we dan met z'n allen niet Mpc in plaats van Mp3? Dit heeft te maken met het feit dat een standaard ook zelden de technisch beste oplossing is. Het succes van een bestandsformaat hangt of staat bij het aantal gebruikers en het daarmee samenhangende grootte van het aanbod. Iedereen is Mp3 bestanden gaan gebruiken en deze zijn dan ook overal volop te downloaden. De Mpc bestand van een bepaald muziekstuk is meestal een stuk moeilijker te vinden. 
Mpc muziek vind je vooral op peer tot peer bestandsuitwisselingsnetwerken. Deze moeten dan wel geschikt zijn voor andere bestandsformaten dan Mp3. De meeste programma's, zoals eMule en Kazaa, kunnen overweg met alle soorten bestanden, dus daar vind je ook mpc's.


Natuurlijk vind je op het World Wide Web ook websites met mpc-bestanden, ook al zijn deze aanmerkelijk minder dik gezaaid dan Mp3-sites. Een derde mogelijkheid is via de chatnetwerken van IRC. In de #Mpc en #MP+ chatboxen wordt volop muziek uitgewisseld. Op de downloadsites van muziekuitgevers zal je geen mpc-bestanden aantreffen. Omdat mpc geen kopieerbeveiliging bevat zijn de platenmaatschappijen geen voorstander van dit formaat.


Meer gedetailleerde informatie over MPEGplus, en links naar alle software vind je op: 
Mpeg+ Central

Vergelijkbare artikelen