FANtv-nl-logo-mobile

Password managers. Alles achter één wachtwoord

Hoeveel verschillende wachtwoorden kun jij onthouden? Vast niet genoeg. Met een passwordreminder is één wachtwoord voldoende.


Een gemiddelde internetter heeft al snel tientallen wachtwoorden om te onthouden. Mailboxen, forums, winkels, online kranten, steeds vaker moet je je registreren en telkens heb je daarvoor een wachtwoord nodig.    Nu kun je natuurlijk overal hetzelfde wachtwoord gebruiken, maar dat wordt sterk afgeraden. Op deze manier geef je in feite de beheerder van zo'n site toegang tot alle webdiensten waarvoor je ingeschreven bent. Een behoorlijk beveiligingsrisico! Maar hoe onthou je al die verschillende wachtwoorden?


Een passwordmanager is de oplossing. Dit is een - op het eerste gezicht - simpel database-programma waarin je de wachtwoorden en gebruikersnamen invoert. Deze "kaartenbak" wordt op zijn beurt ook weer beveiligd met een wachtwoord. Je hoeft alleen dit ene wachtwoord te onthouden. De rest kun je immers gewoon in het programma opzoeken.


Zo'n lijstje zou je natuurlijk ook in Word kunnen bijhouden, en dit document beveiligen met een wachtwoord. Maar een goede passwordmanager heeft enkele voordelen. De belangrijkste daarvan is een veel betere beveilinging. Alle gegevens worden goed versleuteld zodat je er zonder het hoofd-wachtwoord echt niet bij kunt komen. Daarnaast gaat het invoeren en opzoeken sneller, met name als je veel wachtwoorden hebt.


PassReminder en Access Manager 
Een goede passwordmanager is het open source programma PassReminder. Een eenvoudig programma, maar veilig en erg makkelijk in het gebruik. De wachtwoorden kunnen in rubrieken worden ingedeeld zodat ze altijd snel zijn terug te vinden. Daarbij is het programma Nederlandstalig. Een andere goede passwordmanager - eveneens Nederlandstalig - is Access Manager.Hoewel je ook de bijbehorende webadressen in de database kunt opslaan is het helaas niet mogelijk om direct vanuit deze programma's een website op te starten. Het is uitsluitend een programma om wachtwoorden in op te slaan en om ze op te vragen. Maar desondanks is het een handig stukje software, en veel veiliger dan de gele briefjes op je monitor.


PINs en KeePass
Websites opstarten kan wel met PINs. Dit programma is verder vergelijkbaar met PassReminder, en eveneens (via een apart te downloaden taalpakket) Nederlandstalig in te stellen.


Dat geldt ook voor KeePass Password Safe. Dit open source programma is zonder meer het meest uitgebreide en mooiste van het stel. Een aanrader!


Vergelijkbare artikelen