FANtv-nl-logo-mobile

Zelf PDF bestanden maken

Zelf PDF bestanden maken is doodsimpel. Met de Pdf995 Suite kun je van alle uitvoer die je naar een printer stuurt een PDF maken. Het werkt vanuit ieder Windows-programma.

Het PDF formaat
Een nadeel van opgemaakte documenten is dat je nooit zeker weet of iemand anders, op een andere computer het document op precies dezelfde manier te zien krijgt. Vooral bij html-documenten kan de lay-out op een andere computer wel eens heel anders uitpakken met andere lettertypes, andere uitlijning van teksten en afwijkende marges.

Om dit op te lossen heeft Adobe het PDF-formaat ontwikkeld. Bij PDF-document staat de lay-out van de tekst vast alsof het een grafische afbeelding is. Ook voor het uitprinten leent PDF zich heel erg goed.

pdf

PDF-bestanden worden dan ook veel gebruikt voor documenten die via internet te downloaden zijn of via e-mail verstuurd worden. Denk hierbij aan handleidingen en digitale productbrochures. Omdat iedereen natuurlijk deze PDF-bestanden moet kunnen lezen heeft Adobe een gratis programma (Acrobat Reader) op zijn website staan waarmee PDF-bestanden in de browser getoond kunnen worden. Wil je zelf PDF-bestanden aanmaken dan is daarvoor Acrobat Professional nodig, een duur programma voor wie heel af en toe een PDF wil aanmaken. Er is echter een goedkopere oplossing....


De pdf955 Suite
De Pdf995 Suite is een aantal programma's voor het lezen, maken en bewerken van PDF-bestanden. Deze zijn geheel gratis te downloaden en te gebruiken. Hiervoor moet je alleen wat reclame in je browser op de koop toenemen als je het programma gebruikt. Als je je registreert (20 dollar voor de complete suite) wordt deze reclame niet meer getoond.

Een PDF-document aanmaken gaat heel simpel. Hiervoor installeer je de Free Converter en een Pdf995 printerdriver. Vervolgens stel je in Word, HTML of wat voor ander programma dan ook een document samen, waarna je een printopdracht geeft. Je stuurt deze printopdracht niet naar je normale printer maar naar de (virtuele) pdf995 printer. Deze printer is in feite een PDF-bestand. Er wordt een gevraagd om een bestandsnaam, en onder deze naam wordt een PDF-bestand aangemaakt die je iemand kunt mailen of op internet kunt zetten.

Een ander programma binnen de suite is PdfEdit995. Hiermee kun je PDF-bestanden bewerken. Zo eenvoudig als de Free Converter werkt, zo lastig is helaas dit edit-programma. Wel handig is de mogelijkheid om een PDF bestand om te zetten naar een HTML bestand of naar een grafische afbeelding.  

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl