FANtv-nl-logo-mobile

OpenOffice.org 2.1: Gratis office pakket

OpenOffice.org is een serieus gratis alternatief voor MS Office (en Word). De Nederlandstalige 2.1 versie is nu vrijgegeven!   

OpenOffice.org is een open-source project met als doelstelling een kantoorpakket te ontwikkelen dat MS Office van de troon stoot als meest gebruikte kantoorsoftware. Dit pakket moet draaien op alle belangrijke besturingssystemen en beschikbaar zijn in alle belangrijke en minder belangrijke spreektalen.


En niet in de laatste plaats, de code van de software moet voor iedereen toegankelijk zijn. Zodat iedereen het programma kan verbeteren, extra functies kan toevoegen en controle kan uitoefenen.


OpenOffice.org heeft zijn wortels in Star Office, een kantoorpakket dat sinds midden jaren tachtig in Duitsland is ontwikkeld, en waarvan in 1999 door Sun Microsystems de rechten zijn verworven. Star Office is (in tegenstelling tot OpenOffice.org) niet gratis. Dit omdat er onderdelen van commerciele softwareproducenten in opgenomen zijn. De initiatiefnemers van OpenOffice.org hebben de openbare onderdelen van Star Office genomen en ontwikkelen deze volgens het open source principe verder door. Sun is nog steeds bij het project betrokken als financier.


Het pakket zelf bestaat uit de onderdelen die je van MS Office kent. Een tekstverwerker, een rekenblad-programma, presentatie-software en een vector-tekenprogramma vormen het hart van het pakket. Al deze losse modules zijn nauw met elkaar verbonden zodat ze een groot geheel vormen.


Met versie 2 is er weer een grote stap gemaakt naar een suite die zich kan meten met Microsofts officepakket. 99% van de MS Office gebruikers zal alle gewenste functies in OpenOffice.org terugvinden en ook qua gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid kan de gratis software zich steeds beter meten. Dit maakt OpenOffice tot een zeer geschikt pakket voor thuisgebruikers (die niet een paar honderd euro willen neertellen voor hun software), maar ook voor bedrijven.


OpenOffice.org heeft een fanatieke groep Nederlandse gebruikers die ook hun bijdrage aan het project leveren. Hierdoor is het complete pakket ook in het Nederlands beschikbaar en is bijvoorbeeld ook een Nederlandse spellingscontrole beschikbaar.

Vergelijkbare artikelen