FANtv-nl-logo-mobile

Daemon Tools: Een virtuele cd/dvd-drive

Daemon Tools is een programma dat een cd/dvd- drive simuleert. Alles lijkt erop alsof je met een cd of dvd te maken hebt terwijl het in werkelijkheid een image-bestand op je harde schijf is.

Maar waarom zou je deze cd-bestanden op harde schijf plaatsen? Als je genoeg schijfruimte hebt is dat handig omdat je niet telkens op zoek hoeft naar de cd's, daarbij kun je de originele cd's en dvd's veilig wegbergen. En vergeet niet, de data op de harde schijf is veel sneller te benaderen dan de data die op een cd staat.

Daemon Tools heeft echter zijn grote populariteit vooral te danken aan de flexibele manier dat het met kopieerbeveiligingen omgaat.

Programma's die normaal niet zonder de originele cd willen opstarten, werken wel als Daemon Tools ze de indruk geeft dat ze van cd worden gestart. Het programma kan met de meeste kopieerbeveiligingen overweg. Je kunt images van je eigen cd's en dvd's plaatsen, maar veel mensen halen deze ook van internet. Bijvoorbeeld via eMule of Kazaa. Deze images zijn te herkennen aan extenties als iso, cue, bin,ccd en nrg.

Na het installeren van Daemon Tools geeft Windows bij de eerstvolgende opstart aan dat er een nieuwe drive is gevonden en dat er daarvoor een driver wordt geïnstalleerd. Het besturingssysteem weet niet beter of er is een echte drive aan je computer gehangen. Het bestand krijgt ook een driveletter toegewezen. Op deze manier kunnen er maximaal vier virtuele schijven aan je Windows-systeem worden toegevoegd. Binnen die vier drives kun je onbeperkt image-files openen.

Voor de duidelijkheid: Daemon Tools is een programma om een cd/dvd-speler te simuleren. Het is GEEN programma om schijfjes mee te branden of mee te kopiëren.

Verschillende versies:
Daemon Tools is in drie versies beschikbaar. Zeer uitgebreid, uitgebreid en standaard. Welke functies, en dus welke versie, je nodig hebt kun je zelf uitproberen want de software kan gratis getest worden. Daemon Tools Lite zal voor de meeste mensen voldoende zijn. Deze versie is niet - zoals eerst - gratis, maar kost nog geen 15 euro.

Tags: dvd, image