FANtv-nl-logo-mobile

Preview Windows Vista

Eind 2007 komt Windows Vista uit. Deze gaat Windows XP vervangen. Hier vind je vast een preview.Lees verder


Websonic heeft een testversie van het nieuwe besturingssysteem getest. Op hun website is een overzicht te zien van wat er allemaal ten opzichte van XP veranderd is. Hieronder vind je enkele van hun conclusies.   

Moderner uiterlijk
Een opvallende verandering is het vervallen van de startknop (je weet wel, de knop waarmee je ondermeer Windows moet stoppen). Deze is in de taakbalk vervangen door een moderner icoontje. De knop op direct naar je (schone) bureaublad te gaan is nu standaard in de taakbalk, evenals een Windows Switcher waarmee je snel van applicatie kunt wisselen. Als je in de taakbalk met je muis op een tab gaat staan krijg je een thumbnail te zien van het betreffende venster. Handig!


Vensters met een aangepaste grootte worden in Vista doorzichtig weergegeven, zodat je vaag kunt zien wat er zich achter het venster bevind. Deze doorzichtigheid geldt niet voor gemaximaliseerde vensters.


Beter zoeken
Foto's kunnen later makkerlijker worden teruggevonden door metadata (sleutelwoorden en omschrijvingen) toe te voegen aan de bestanden. De zoekfuncties zijn over het algemeen sterk verbeterd. Het Start Menu (zo noemen we het nog maar even) en de Windows Verkenner hebben nu een eigen zoekbalk.Kalender
De Windows-kalender is flink uitgebreid. Niet alleen ziet hij er veel moderner uit (zoals heel Vista veel moderner toont van XP), ook zijn de mogelijkheden flink toegenomen. Er is nu echt sprake van een agenda waarmee je afspraken kunt plannen. je kunt herinneringen instellen, de kalender per dag, week of maand opvragen en delen met andere gebruikers van de computer. Door het gebruik van kleur kun je je afspraken op een overzichtelijke manier in beeld brengen.


Beveiliging
Windows Anti Spyware heet in Vista de Windows Defender en wordt een standaard meegeleverd met deze nieuwe Windows-versie. Windows Defender beschermt de computer niet alleen tegen spyware, maar ook tegen keyloggers,  rootkits en virussen. Andere bescherming in Vista bestaat uit de firewall en een phising filter dat onderdeel uitmaakt van de nieuwe Internet Explorer (versie 7). Dit filter beschermt de gebruiker tegen nagemaakte websites die opgezet zijn om bijvoorbeeld creditcardgegevens buit te maken.Iedere gebruiker moet voortaan de computer per programma toestemming geven om gebruik te maken van internet. Dit principe, bekend van ondermeer Zone Alarm, lijkt op het eerste gezicht irritant maar voorkomt de werking van spyware en adware.


Websites kunnen niet langer zomaar via javascripts teksten in de statusbalk plaatsen. Ook popups zijn standaard uitgeschakeld in de nieuwe Internet Explorer. Wel heb je in de browser nu eindelijk tabbladen tot je beschikking. Deze kun je via de optie Quick tabs zelfs als thumbnails laten weergeven. Ook RSS-feeds kunnen direct in de browser worden gelezen.


Via Parent Control kun je websites blokkeren (zowel op internetadres als op verboden woorden), je kunt tijdslimieten instellen en je kunt exact opgeven welke software en games per gebruiker wel en niet gebruikt kunnen worden. Pappa of mamma kan via een activiteitenrapport aschteraf zien wat de kinderen op de computer hebben uitgespookt.Nog een nuttige beveiliging: Secure startup, deze versleutelt alle informatie op de harde schijf. Mail en bestanden kunnen daarom niet zomaar gelezen worden door iemand die je computer steelt.


Meer Vista-nieuwtjes en screenshots zijn te vinden op de website Websonic.nl

Vergelijkbare artikelen