FANtv-nl-logo-mobile

Windows Snapshot Maker (WinSnap)

Met dit gratis programma kun je makkelijk mooie screenshots maken van de beelden en teksten op je computer.


Iedereen maakt wel eens een zogenaamd screenshot van het beeld wat op zijn monitor staat. Dit doe je via een druk op de printsceen-knop, en vervolgens moet je in een tekenprogramma de beelden nog bewerken. Onhandig, maar het is niet anders. Hoewel.... Er is een programma Windows Snaphot Maker (WinSnap) waarmee je het maken van een schermafdruk tot in de puntjes kunt regelen. Een makkelijk en uitgebreid gratis programma.De printscreen-toets komt er niet aan te pas bij dit programma. Je start het op en je krijgt een programmascherm te zien waaruit je het maken van de "kiekjes" helemaal kunt regelen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven of je een snapshot wilt maken van bijvoorbeeld het volledige beeldscherm of alleen van het programma-window. Heel mooi is de region-mogelijkheid. Hierbij kun je zelf een deel van het scherm markeren.


En dan heb je nog een groot aantal tools en effecten tot je beschikking. Je kunt de screenshots bijvoorbeeld voorzien van schaduwen of je kunt ze routeren. Dit zijn heel mooie effecten als je de screenshots wilt gebruiken als illustratie in rapport, op een website of in een handleiding.


Het gemaakte screenshot kun je opslaan op het prikbord, maar ook meteen als een grafisch bestand opslaan (gif, jpg, bmp, png of tiff). Ook kun je het screenshot meteen vanuit het programma naar iemand toemailen.


Gratis of niet?
De laatste versie van Winsnap is shareware die je een maand gratis mag proberen. Daarna kost deze versie een kleine versie. De oudere versie is wel onbeperkt gratis te gebruiken, maar mist ten opzichte van versie 2 wel wat essentiele onderdelen. Zo is het printen van de screenshots vreemdgenoeg geen optie binnen het programma. En ook kun je de grootte van je screenshots nergens aanpassen. Je zal ze dus toch vaak nog in een ander programma moeten bewerken als je ze in een rapport of op een website wilt gebruiken.

Vergelijkbare artikelen