Tribler: Elkaar helpen met downloaden
Met Tribler 4.0 is het video-download programma de testfase voorbij. Er kan kan nu ook naar Youtube video's worden gezocht en de software is veel gebruiksvriendelijker geworden.
Tribler is een zeer vernieuwende BitTorrent-client die sneller downloaden mogelijk moet maken. De omroepen willen er hun uitzendingen mee gaan streamen. Overheden en mediabedrijven hebben normaal geen goed woord over voor p2p-programma's. En dan duikt er ineens Tribler op. Een BitTorrent-client die tot stand is gekomen met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en die zich in een warme interesse van de publieke omroep mag verheugen. |
Tribler is ontwikkeld door wetenschappers van de Technische Universiteit van Delft en de Vrije Universiteit van Amsterdam in het kader van het nationale onderzoeksprogramma Freeband. De software is als een gewone BitTorrent-client te gebruiken, maar biedt daarnaast nog heel veel extra functionaliteiten.
De makers van Tribler willen met hun programma gebruik maken van de sociale contacten die internetgebruikers onderhouden en via het internet opdoen. Gebruikers kunnen een netwerk van vrienden opbouwen. Met hen kunnen ze (vertrouwde) torrents uitwisselen en via Voip (internettelefonie) praten over de bestanden die uitgewisseld worden. Maar de echt grote vernieuwing zit hem in de mogelijkheid elkaar te helpen met downloaden.
Als je een bestand via een BitTorrent-client of een andere p2p-programma binnenhaalt benut je normaal gesproken bij lange na je downloadcapaciteit niet. Het vriendensysteem van Tribler zorgt ervoor dat je het betreffende bestand via meerdere bronnen binnenkrijgt. Op die manier wordt jouw downloadcapaciteit veel beter benut. Tribler doet dit door te kijken welke vrienden hun eigen capaciteit op dat moment niet ten volle benutten. Is dat niet het geval dan zullen zij delen van het opgevraagde bestand voor jou downloaden en jouw kant op sturen. Zo gaat het downloaden veel sneller in zijn werk.
Met Tribler kun je niet alleen mediabestanden downloaden, je kunt er ook streaming audio en video mee ontvangen. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen, maar de mensen achter het project werken er hard aan om dit op korte termijn werkend te krijgen. De streaming techniek zal zal zelfs live televisie via p2p mogelijk maken.
De publieke omroep is heel geinteresseerd in deze techniek en gaat daarom een pilot met Tribler starten. Uit de livestreams van de Olympische Spelen en de website Uitzendinggemist.nl is gebleken dat er veel belangstelling is voor streaming video, maar dit succes heeft ook zijn keerzijde. Er is heel veel dure capaciteit nodig om aan de vraag te voldoen en pieken in de vraag zorgen er voor dat Uitzendinggemist regelmatig overbelast is. Dit betekent ook weer dat de omroepen de uitzendingen ook niet in de beeldkwaliteit kunnen uitzenden die ze zouden willen. Dat zal immers de benodigde capaciteit nog verder opschroeven.
Het inzetten van een programma als Tribler kan hiervoor de oplossing zijn. De omroepen kunnen hun uitzendingen dan via het programma aanbieden, waarna de verspreiding door de kijkers zelf gebeurt. Ze hoeven alleen de eerste ontvangers van data te voorzien, waardoor de kosten en de belasting van de apparatuur te verwaarlozen zijn.
Natuurlijk mogen de omroepen alleen de tv-uitzendingen waarvan ze zelf de rechthebbende zijn zo verspreiden. Omroep.nl is echter druk bezig steeds meer rechten op programma's aan te kopen. Momenteel zijn er al 400.000 ooit uitgezonden programma's beschikbaar om te streamen. Naast de Nederlandse publieke omroepen hebben ook de BBC en de ZDF interesse getoond in de mogelijkheden van Tribler. De archieven zijn via Tribler niet alleen via de PC te ontsluiten. De nieuwste versie werkt op via settopboxen op de televisie.
Als partner van media-aanbieders en als ontvanger van overheidssteun kunnen de makers van Tribler natuurlijk niet hun ogen sluiten voor het eventueel schenden van auteursrechten. De gebruikers kunnen daarom minder op hun privacy vertrouwen dan gebruikelijk is bij BitTorrent-programma's. De bestanden die gedownload of worden gestreamd, worden allen geregistreerd door een centrale server. Het is dan ook niet aan te raden illegale bestanden te downloaden met deze software..
De makers willen de broncode van het programma in een later stadium echter wel openbaar maken. Dit zal dan de weg openen voor het ontwikkelen van een programma dat zorgvuldiger omspringt met de privacy van zijn gebruikers.