FANtv-nl-logo-mobile

Handige tools voor je MP3-bestanden

Mp3bookhelper is een handige toolbox waarmee je tal van bewerkingen los kunt laten op je mp3'tjes en andere geluidsbestanden.

Het programma is ooit begonnen als software om audiobooks te bewerken (vandaar de naam), maar de mogelijkheden zijn in de loop der tijd veel breder geworden. Mp3bookhelper wordt nu vooral door muziekliefhebbers gebruikt.

De meest gebruikte functies van het programma zijn die met betrekking tot de ID3-tags. Dit is de informatie zoals songtitel, band en albumnaam die getoond worden op het display van je mp3-speler als je de muziek afspeelt. Met Mp3bookhelper kun je die informatie snel en makkelijk aanpassen.

De makkelijkste manier is het importeren van deze gegevens van internet. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de FreeDB database. Een enorme gratis toegankelijke databank op internet waarin de gegevens van vrijwel alle cd's staan die te koop zijn. Mp3bookhelper biedt functies om de ID3-tags van je muziekbestanden (Mp3, Ogg, Speex en Flac) razendsnel te vullen met deze informatie. De nieuwe tags worden opgeslagen in het muziekbestand. Als je deze de volgende keer afspeeld zie je de geïmporteerde informatie.

 Maar ook zelf aanpassen is mogelijk. Dat kan handmatig, bestand voor bestand, maar ook via zogenaamde batch-opdrachten. Hierbij kun je zoek en vervang regels opgeven en hele mappen vol bestanden in één keer bijwerken. Deze commando's kunnen erg krachtig zijn. Een preview- en een undo-functie voorkomen dat je hierbij de boot ingaat. Het renamen kan zelfs terwijl de muziek in Winamp speelt.

Maar met dit programma kun je meer dan alleen tags bijwerken. Je kunt er bijvoorbeeld ook winamp-compatible playlists (M3u) mee maken en NFO-bestanden met muziekinformatie mee samenstellen. Ook parity archives (PAR) data recovery files, Simple File Verify (SFV) en Sound Verification (.SV) checksum files zijn met dit enorm veelzijdige programma te maken. Verder zijn er handige functies om meer dan eens voorkomende geluidsbestanden op je computer op te sporen.

Mp3bookhelper is open source software en dus helemaal vrij van adware en spyware en het is zonder beperkingen gratis te gebruiken.

Wie veel met mp3-bestanden in de weer is doet er goed aan eens naar dit programma te kijken. Vooral voor de ID3-functies zal je niet snel een betere vinden.

Tags: gratis software, Muziek, audiobewerking