FANtv-nl-logo-mobile

MAC OS X Dock op de PC

De populaire Dock-besturing van de Apple is ook beschikbaar voor de PC. Er zijn diverse gratis programma's die het Dock naar je Windows-PC brengen.
Zoals Windows de Taakbalk kent, zo kent Mac OS X het Dock. Deze ziet er een stuk beter uit en is op tal van manieren door de gebruiker in te stellen. Veel Windows-gebruikers kijken daarom jaloers naar dit Mac-programma. Diverse softwaremakers zijn daarop ingesprongen en met een Windows-versie van dit programma gekomen. De meest populaire van deze programma's is ObjectDock van Stardock.


ObjectDock toont snelkopplingen naar de meest gebruikte programma's en naar programma's die op dat moment geopend zijn. Daarnaast zijn er op de website van de maker zogenaamde docklets te downloaden. Dit zijn plugins die extra functionaliteiten aan de Dock toevoegen. Deze tonen bijvoorbeeld het weerbericht of de systeemactiviteit in het Dock.Het Dock zelf kan links, rechts, boven of onder op het scherm worden geplaatst. Ook kun je er voor kiezen dit programma altijd in beeld te laten staan (dus over je applicaties heen) of via een toetscombinatie op te laten roepen. ObjectDock kan in plaats van de Windows Taakbalk worden gebruikt, deze kun je dan ook in het programma uitschakelen.


De meerwaarde van ObjectDock ten opzichte van de Windows Taalkbalk zit hem vooral in de veel mooiere vormgeving. De icoontjes zien er vele malen mooier uit en als je met de muis over een icoontje beweegt toont deze extra informatie of - bij openstaande programma's - zelfs een screenshot van het betreffende programma. Alles is naar eigen smaak aan te passen. Je kunt ook eigen iconen gebruiken.


Dit alles vergt nogal veel van je computer. Voor oudere en tragere computers is daarom de Custom Engine aan te raden. De meest zware onderdelen zoals screenshots en animaties zijn hierbij uit te schakelen. Een andere optie is het gebruik van een ander programma, RocketDock. De mogelijkheden van dit programma komen grotendeels overeen met die van ObjectDock, maar deze belast de computer veel minder.

    


ObjectDock kent een freeware-versie met bovenstaande mogelijkheden. Daarnaast is er een Pro-versie met extra functies zoals het gebruiken van meerdere Docks, menu's en ondersteuning van meerdere monitoren. RocketDock kent alleen een gratis versie. Deze kan ook overweg met meerdere monitoren en met de skins van ObjectDock. RocketDock is ook Nederlandstalig in tegenstelling tot ObjectDock.

Vergelijkbare artikelen