FANtv-nl-logo-mobile

Remote desktop

CosmoPOD is een opmerkelijke gratis dienst. Hierbij kun je gebruik maken van je 'eigen' Linux-computer op internet.


Er komen steeds meer programma's en diensten beschikbaar waarbij je via internet software kunt gebruiken die op internet staat. De software is zodoende altijd vanaf iedere internet-pc bereikbaar.Handig, maar CosmoPOD gaat nog verder. Deze webdienst biedt een remote desktop aan via het web. Een "complete computer" inclusief tientallen programma's en schijfruimte. Je werkt via internet op die computer, kunt alle programma's die daarop staan gebruiken en je bestanden opslaan. Vanaf iedere PC, Mac, Linux-computer of internet-handheld/telefoon kun je verbinding maken met je eigen desktopsysteem.


Via de CosmoPOD website en een (daar te downloaden) client log je met een gebruikersnaam en wachtwoord in op je eigen desktop. In feite ben je vanaf dat moment (samen met een heleboel andere mensen) aan het werk op een Linux-computer die ergens aan internet gekoppeld is. Deze desktop kun je zelf indelen, snelkoppelingen en mappen aanmaken, een andere achtergrond instellen enz. Je werkt - op afstand - op een Linux-computer en kunt daarbij beschikken over de meeste mogelijkheden van deze computer. Alleen veel beheerfuncties zijn uitgeschakeld omdat je anders het systeem om zeep kunt helpen.Een vracht aan programma's is geinstalleerd: Teksten en foto's bewerken, projectmanagement, spreadsheets, een messenger, een browser een mailprogramma, spelletjes, het is allemaal mogelijk. Het betreft vrij te gebruiken software zoals Firefox, Open Office, Gimp en andere open source programma's. Ook gegevensbestanden kun je opslaan op deze computer, daarvoor heb je 1 GB schijfruimte tot je beschikking.


Het grote voordeel is dat je vanuit overal ter wereld deze computer kunt bereiken. Zelfs vanuit een internetcafe kun je inloggen op je eigen remote desktop, met alle software en eigen bestanden. Doordat je alleen de client hoeft te draaien worden er weinig eisen aan de hardware gesteld. Een oude pc is al genoeg om verbinding te maken. Ook hoef je je niet druk te maken over updates. Als er een nieuwe versie van een programma uitkomt installeert CosmoPOD deze. Wat je wel nodig hebt is een snelle internetverbinding.Een nadeel is er echter ook. Doordat je "complete computer" op internet staat ben je natuurlijk volkomen afhankelijk van de internetverbinding. Ook werken alle programma´s trager dan je gewend bent.


Het is onvoorstelbaar maar dit alles wordt door CosmoPOD gratis aangeboden. Een reclamebanner aan de rechterkant van het scherm moet de kosten dekken. In de toekomst wil met ook een abonnementsversie uitbrengen. Hierbij zal de gebruiker zijn eigen programma´s aan de desktop moeten kunnen toevoegen.

Vergelijkbare artikelen