FANtv-nl-logo-mobile

Een eigen FTP-server

De meest eenvoudige en directe manier om iemand toegang te geven tot bestanden op je computer is nog steeds via FTP. Deze software is gratis.

Er zijn tal van manieren om bestanden op je computer aan anderen ter beschikking te stellen. Bijvoorbeeld via BitTorent-programma's of via speciaal daarvoor gemaakte P2P-software. Maar het meest eenvoudig is nog steeds de oudste manier, namelijk via een FTP-server. Als je zo'n programma op je PC hebt draaien kan iedereen (die daarvoor toestemming heeft) bij de gedeelde bestanden komen en de bestanden downloaden. En het draaien van zo'n FTP-server is niet moeilijk. De zFTPServer Suite is een gratis FTP-server met heel veel mogelijkheden.

Je kunt op een eenvoudige manier anderen toegang geven tot bepaalde mappen op je computer. Je maakt gebruikersnamen en wachtwoorden aan en kent deze gebruikers eventueel rechten toe. Je stelt in welke mappen ze mogen benaderen, en wat ze daar mogen doen.

Per map kun je de gebruikers of groepen gebruikers verschillende rechten geven. Je kan ze alleen laten downloaden, maar misschien mogen sommige gebruikers ook uploaden en bestanden verwijderen of hernoemen. Je kunt het allemaal instellen.

zftpserver

Om te voorkomen dat je pc traag wordt als je er op aan het werk bent terwijl anderen aan het FTP'en zijn kun je limieten instellen. Ook dit kan weer per gebruiker of per gebruikersgroep. Je kunt instellen hoeveel personen er tegelijk mogen inloggen, en je kan hun snelheid afknijpen.

Van ongewenste gebruikers kun je het IP-nummer blokkeren, maar je kunt ook (als extra veiligheidsmaatregel) instellen dat alleen computers met bepaalde ip-nummers toegang kunnen krijgen.

Jouw FTP-server gebruiken
Anderen kunnen toegang krijgen tot jouw ftp-server als ze het ip-nummer weten van de pc waarop zFTPServer draait. En natuurlijk hebben ze een gebruikersnaam en wachtwoord nodig (of je moet anonieme login toestaan). Verder hebben ze alleen een FTP-client nodig. Het programma LeechFTP is een goede gratis client.

Download deze FTP-server software
Als je hier onder de zFRPServer Suite download krijg je eerst de volledige Enterprise versie 30 dagen op proef. Als je deze niet aanschaft val je na die maand terug naar de gratis zFRPServer Suite Free.

Tags: gratis software, ftp

© FANtv.nl