FANtv-nl-logo-mobile

Virtual PC 2007

Wil je meerdere Windows-versies op één computer draaien? Dan kun je daarvoor Virtual PC 2007 van Microsoft gebruiken. Zo draai je bijvoorbeeld zowel VP als Vista op één PC.    

Hiermee kan bijvoorbeeld zowel Windows XP als Windows Vista worden gedraaid. maar je kunt bijvoorbeeld ook MS-Dos omgeving maken als een oud programma dat vereist, of Windows 95, 88, 3.1, 2000, NT of OS/2 draaien. En dat alles zonder dat je schijfpartities of bootmenu's hoeft aan te maken. Bovendien kun je dan heen en weer switchen tussen besturingssystemen zonder dat je de PC opnieuw hoeft op te starten. In feite draaien de extra besturingssystemen als programma onder je standaard-besturingssysteem.


Microsoft heeft Virtual PC overgenomen van Connectix, die het pakket ontwikkelde en verkocht. Voordeel van deze overname is dat Microsoft het programma gratis ging aanbieden.


Het nadeel is dat de Connectix-versie ook goed overweg kon met andere besturingssystemen zoals de meeste Linux-distributies. Bij de huidige versie is dat nog maar afwachten. Sommige Linux-versies draaien goed, terwijl andere problemen kunnen geven.
Virtual PC is handig voor ontwikkelaars die hun programma's op meerdere besturingsssystemen willen testen, maar het kan ook een welkome oplossing zijn als je werkt met programma's die niet in de nieuwste Windows-versie werken. Ieder gebruikt besturingssysteem heeft zijn eigen virtuele omgeving.


Een nadeel is wel dat de virtualisatie veel geheugen en processorkracht opslokt waardoor de PC minder lijkt te presteren dan wanneer het gevirtualiseerde besturingssysteem echt op de computer zou draaien. Ook heb je veel schijfruimte nodig, omdat je alle besturingssystemen die je wilt gebruiken moet installeren.


Gebruik bij Vista
Virtual PC 2007 ondersteunt in tegenstelling tot de 2004-versie Windows Vista. 

    

Vergelijkbare artikelen