FANtv-nl-logo-mobile

iTunes Jukebox

Op het gebied van rippen, branden en beheren van muziek is er geen programma  zo compleet als iTunes. De software is zowel op een Mac als op een PC te gebruiken.


ITunes is bekend als de online muziekwinkel van Apple, maar het is de naam van de mediasoftware van dezelfde fabrikant. De software (ook wel iTunes Jukebox genoemd)  werkt natuurlijk nauw samen met de winkel, maar ook wie daar nooit een muziekje koopt kan heel veel plezier beleven aan dit programma.    

Om via de software de muziekwinkel te promoten stelt Apple de iTunes software niet alleen voor zijn eigen Mac's maar ook voor Windows-computers beschikbaar.


Muziek afspelen en beheren
Wat kun je met iTunes? Je kunt er muziek mee afspelen (mp3 en andere formaten), maar het programma blinkt uit door de vele extra functies, waarvan er veel op het gebied van het muziekbeheer liggen. Alle muziek die op je computer staat kun je importeren in de muziekbibliotheek van iTunes. In deze bibliotheek kun je naar hartelust je muziek sorteren, doorzoeken en beluisteren. Ook kun je muziek van cd importeren in deze bibliotheek.


Natuurlijk kun je ook afspeellijsten samenstellen. Maak bijvoorbeeld lijsten aan voor iedere gelegenheid en iedere stemming. Dit kan een reeks uitgekozen nummers zijn (bijvoorbeeld voor bij een romantisch etentje), maar iTunes kent ook zogenaamde "slimme afspeellijsten". Deze lijsten worden door het programma zelf samengesteld aan de hand van specificaties die je opgeeft. Dit kan de naam van een artiest zijn, maar ook de snelheid van een nummer of de waardering die je aan de tracks hebt gegeven. 


Muziek rippen en branden
Ook kun je muziek van audio-cd's importeren. Je plaatst de cd in de cd-drive, en iTunes geeft overzicht van alle muziek op de cd. Je vinkt aan welke tracks je naar je computer wilt kopieeren en het programma gaat aan de slag. Titelinformatie kan eventueel meteen van internet worden binnengehaald. Je hoeft dus zelf geen gegevens in te tikken.


Bij het importeren kun je zelf kiezen welk kwaliteitsniveau je wenst. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer ruimte het bestand op je computer inneemt. Ook kun je het bestandsformaat kiezen. Naast mp3 zijn ook aac, wav, aiff en het eigen muziekformaat van Apple daarvoor beschikbaar.


De aiff en Apple formaten geven de hoogste kwaliteit, en zijn aan te raden als je de muziek importeert om ze meteen daarna weer op een audio-cd te branden. Wil je ze als computerbestand bewaren of naar een mp3-speler kopieeren, dan is het mp3-formaat aan te raden.


Voor het branden van cd's kent iTunes ook heel veel mogelijkheden. Je maakt eerst een afspeellijst aan, en laat deze dan door de software op een cd zetten. Hierbij geef je ondermeer aan of je een mp3- of een audio-cd wilt hebben, of er een paar seconden pauze tussen de tracks geplaatst moet worden, en welke brandsnelheid je wilt gebruiken.Podcasts en internet-radio
Een functie waarin iTunes zich onderscheidt van andere mediaspelers is de mogelijkheid je te abonneren op podcasts. Dit kan door gebruik te maken van een interne lijst binnen het programma, maar deze is natuurlijk lang niet compleet. Iedere andere poscast kan echter worden toegevoegd door de url van de rss-feed in de lijst op te nemen. Ook internetradio kun je beluisteren met iTunes.Cd-hoesjes
Alle beschikbare informatie kun je in je muziekbibliotheek beheren door de gegevens in te voeren of te importeren. De afbeeldingen van cd-hoesjes kun je ook importeren. Dat kan handmatig,maar je kunt ze ook door het programma automatisch uit de database van de iTunes-winkel laten halen. Hiervoor moet je wel een iTunes account aanvragen (maar je hoeft nioets te kopen).


Voor je eigen compilatiecd's kun je zelf hoesjes maken. Het programma biedt hier ook voorzieningen voor.


Conclusie
Al met al is iTunes een bijzonder uitgebeid programma voor het beheren, branden en rippen van muziek. Op audio-gebied verlaat het alle andere mediaspelers zoals Windows Media Player en Winamp. Het is echter wel geheel op geluid en niet op video gericht.

Vergelijkbare artikelen