FANtv-nl-logo-mobile

Fleck: Notities toevoegen aan een website

Fleck is een nieuwe webdienst die je in staat stelt aantekeningen te maken op een willekeurige webpagina, en deze te delen met anderen.


Als je artikelen op internet leest heb je waarschijnlijk regelmatig de behoefte om opmerkingen te plaatsen bij de tekst. Opmerkingen die andere bezoekers kunnen lezen. Veel weblogs en nieuwssites bieden de mogelijkheid om te reageren op een artikel, maar dit is lang niet altijd het geval.    Wat zou het handig zijn om onafhankelijk van de betreffende site aantekeningen toe te voegen. Je zou bijvoorbeeld bij een website die gratis abonnementen aanbiedt een waarschuwing kunnen plaatsen dat er een adder onder het gras zit. Je zou bij een review van een computer je eigen gebruikerservaringen kunnen aangeven. Dit alles zonder dat de eigenaar van de website hier invloed of censuur op kan uitoefenen. 


Het idee van gele post-it berichtjes achter kunnen laten op willekeurige websites is niet nieuw. Jaren geleden werd dit al aangeboden door verschillende webdiensten, maar het is nooit aangeslagen. Het Nederlandse Fleck gaat het nu weer proberen. Maar waarom zou Fleck dan wel slagen?


De kansen van Fleck liggen bij de eenvoudige manier waarop de notities te lezen en te maken zijn. Het is niet verplicht om een eerst gebruikersnaam  en wachtwoord in te voeren en zelfs het installeren van extra software is niet perse nodig om van Fleck gebruik te maken. Dit maakt de kans dat veel mensen het gaan gebruiken (broodnodig voor diensten als deze) een stuk groter.


Er zijn verschillende manieren om notities te maken en te kunnen lezen. De meest simpele manier is via een knop die de website-eigenaar op de pagina kan plaatsen. Een klik op deze knop is dan voldoende om de notities en het Fleck-menu te tonen. Maar wat als de site-eigenaar  deze knop niet op zijn site plaatst?


Dan zijn er twee alternatieven. De eerste is dat je de pagina opvraagt via de Fleck-website (er is daar een url-invoerveld te vinden). De tweede manier is om toch gebruik te maken van aanvullende software in de vorm van een browser-plugin. Helaas is deze momenteel alleen voor Firefox en niet voor Internet Explorer beschikbaar.


De aantekeningen die je aan de website gehangen hebt kun je delen met anderen. Je krijgt een een hyperlink die je kunt doormailen of op een website/weblog kunt plaatsten.Beperkt bereik
En daarmee komen we op de grootste teleurstelling van deze nieuwe webdienst. Het commentaar is min of meer persoonsgebonden. Als 10 mensen los van elkaar commentaar geven op een pagina zijn er 10 verschillende hyperlinks met commentaar. Alleen mensen die zo'n hyperlink weten kunnen de notities opvragen (en aanpassen). Fleck is dus een systeem bedoelt voor kleine groepjes mensen. Het is niet zo dat als je nu via Fleck naar een website gaat, dat je daar dan alle commentaren kunt zien. Een gemiste kans.
 
Dit, en de zeer gebrekkinge ondersteuning van Internet Explorer, zorgen er voor dat Fleck ons op dit moment nog niet kan bekoren.  

Vergelijkbare artikelen