FANtv-nl-logo-mobile

Een harde schijf klonen

Met DriveImage XML maak je een identieke kopie van een harde schijf. Handig om een PC te klonen, voor als je een disk vervangt, maar ook als backup.

DriveImage XML is een programma om een identieke kopie van een harde schijf te maken. Alle instellingen, drivers, register e.d. worden letterlijk overgenomen. Zo wordt de PC waar de image naartoe wordt gekopieerd een kloon van de eerste PC.

Dit is een bijzonder handige tool voor als je meerdere computers op identieke wijze wilt installeren. Images worden zodoende veel gebruikt door systeembeheerders bij bedrijven en scholen. Een image is echter ook bijzonder handig als je de harde schijf van een computer vervangt. Bijvoorbeeld omdat je een grotere disk wilt gaan gebruiken. 

Je maakt dan eerst een image, vervangt de schijf en zet dan de image terug. Vervolgens staan programma's en data op de nieuwe schijf. Werkend en al, je hoeft alle software niet opnieuw te installeren. Een derde toepassing is de image gebruiken als backup. Ook dan hoef je na het terugzetten niets te installeren. Alles is weer zoals het was op het moment dat je de kopie maakte.

 Maar DriveImage XML kan nog meer op backupgebied. Je kan namelijk ook losse bestanden en mappen terugzetten. Dit maakt DriveImage XML tot een serieus backupprogramma. Automatisch backups maken kan in combinatie met de Windows-scheduler.

Kortom, dit gratis programma is een aanrader, zowel voor het maken van een backup als voor het geval je een schijf wilt klonen.

Tags: gratis software, harde schijf, backup