FANtv-nl-logo-mobile

Comodo Personal Firewall

De gratis Comodo Personal Firewall laat het veel bekendere ZoneAlarm qua mogelijkheden ver achter zich. Het programma kan zich zelfs meten met de dure commerciele software.

Na installatie van het programma wordt je aanvankelijk bedolven onder de waarschuwingen dat applicaties verbinding zoeken via bepaalde poorten. Je moet de firewall toestemming geven deze programma's door te laten. Deze onthoudt dat, en zal je in het vervolg niet meer met deze vraag lastigvallen.

Tot zover komt de werking overeen met bekende firewall-software zoals die van Windows en ZoneAlarm. Comodo maakt het echter makkelijk door de standaardinstellingen van ruim tienduizend programma's mee te leveren. Comodo herkent deze als veilig of als een potentieel gevaar. Ook biedt de Comodo Personal Firewall goede bescherming tegen kwaadaardige programma's die zich voordoen als een vertrouwd programma om de gebruiker zo te verleiden op de OK-knop te drukken. En wat heel belangrijk is, de firewall laat zich niet door virussen en trojans uitschakelen, iets wat bij concurrenten wel eens te makkelijk gebeurt.

De professionaliteit van de gratis Comodo Personal Firewall blijkt vooral uit de Expert-modus. Hierin kun je alles instellen, en de firewall programmeren via applicatie- en TCP/IP-regels. Je kunt dan bepaalde applicaties gedeeltelijke toegang geven. Wizards zorgen er voor dat dit ook voor niet-techneuten te doen is.

Nog eens sterk punt: de automatische updates. Zoals een virusscanner haalt dit programma de nieuwste beveiligsinformatie van internet. Zo blijft de database altijd actueel.

De firewall biedt uitstekende bescherming tegen port scanning, flooding en buffer overflows.

Na het installeren moet je je wel even (gratis) laten registreren om alle functies te mogen gebruiken. 

Meer informatie:

Tags: beveiliging, virussen, firewall