FANtv-nl-logo-mobile

Knippen en plakken in videofilmpjes

 Voor eenvoudige videobewerking is goede gratis software beschikbaar. Avidemux bijvoorbeeld, of VirtualDub. Wij kijken hier naar deze twee programma's waarmee je zelf je eigen homevideo's of gedownloade filmpjes kunt bewerken. Beide programma's zijn gratis toppers op dit gebied.


Avidemux

 Avidemux
Wie een eenvoudig gratis videobewerkingsprogramma zoekt, bijvoorbeeld om een fragment te verwijderen uit een videobestand, moet voorals eens naar het open source programma Avidemux kijken. Hiermee kun basishandelingen uitvoeren zoals knippen, plakken en kopieëren in een filmpje. Ook kun je het geluid bewerken en commentaar of muziek onder de beelden zetten.

Het bewerken van de beelden gaat verder dan alleen wat knip en plakwerk. Je hebt tal van filters tot je beschikking om zowel audio als video aan te passen, te verbeteren en te bewerken. Via scripts en batchopdrachten kun je deze bewerkingen ook automatisch op de beelden loslaten. Een andere toepassing van Avidemux is dat je de video's veel makkelijk kunt converteren van het ene naar het andere formaat. Alle belangrijke codecs worden meegeleverd. 

Videoformaten die met het programma te bewerken zijn, zijn ondermeer avi, mpeg-1, mpeg-2, divx, asf en xvid. Het programma zelf  is beschikbaar voor Windows, Linux, Mac OS X en BSD.


VirtualDub

VirtualDub
Een ander programma om te knippen en plakken in videofilms is VirtualDub. De mogelijkheden van beide programma´s zijn vergelijkbaar, maar VirtualDub is alleen voor Windows beschikbaar.

Avidemux is ooit gestart als een Linux-variant op VirtualDub, maar inmiddels is het dus ook voor Windows beschikbaar.

Movica
Wil je een videobestand van een meer exotisch formaat, zoals vrm of flv, bewerken? Dan kun je Movica gebruiken. Over dat programma lees je hier alles.

Tags: Videobewerking, gratis software, video