FANtv-nl-logo-mobile

De Aero gebruikersinterface van Windows Vista

Één van de meest besproken onderdelen van Vista is de Aero interface. Hoewel niet het belangrijkste onderdeel van Windows, is het wel iets dat meteen in het oog springt.


Aero is de nieuwe GUI, de Graphical User Interface, oftewel de grafische bedieningsomgeving. Deze is ten opzichte van Windows XP veel mooier en gelikter geworden. Critici beschrijven het als eye-candy, snoep voor het oog. Het voegt inderdaad niet zo heel veel aan het besturingssysteem toe, maar mooi is het wel.
Aero Glass
Meest opvallend is Aero Glass. De rand die ieder programmavenster omlijst is in Aero doorzichtig geworden. Door de gekleurde rand heen zie je de contouren van eventueel achterliggende programmavensters of van de desktop. De mate van deze transparantie is instelbaar, evenals de kleur. Wit is het meest neutraal, maar je hebt de keuze uit acht kleuren waaronder rood, roze en zwart. Verder vallen de ronde hoeken van de programmavensters op.

    


Animaties
Een andere in het oog springende functie van Aero zijn de animaties. Als je in XP vanuit de taakbalk een venster opent verschijnt deze abrupt op een plek op de desktop. In Vista gaat dat dankzij Aero veel geleidelijker. Je ziet het venster naar de juiste plaats gaan en zich daar openen, en wanneer je een venster minimaliseert, gaat deze met een vlotte animatie weer terug naar zijn plaats op de taakbalk.Miniaturen in de taakbalk
Bij de Aero-interface van Windows Vista wordt in live miniaturen op de taakbalk de feitelijke inhoud weergegeven van zowel geopende vensters als vensters die op de taakbalk zijn geminimaliseerd. Als je de muisaanwijzer op een vlak op de taakbalk laat rusten, zie je 'live' de inhoud van dat venster zonder dat je het naar de voorgrond hoeft te halen. Dit is één van de onderdelen van Aero die niet alleen mooi, maar ook heel nuttig is.
    


Flip Flip 3D
En dan zijn er nog Flip en Flip 3D. De nieuwe preview functies van Aero. Als je onder Windows XP de toetsen Alt en Tab tegelijk indrukt, (en ingedrukt houdt.), dan zie je een overzicht van de programmavensters die je open hebt staan. Je kunt hier switchen van scherm naar scherm. Vista toont met Flip geen icoontje van elk venster, maar een thumbnail. Hierdoor kun je veel sneller het juiste scherm kiezen.
Flip 3D gaat nog verder. Hier worden de vensters veel groter getoond dan in Flip, en bovendien in een 3D-animatie. Via de animatie kun je razendsnel door je openstaande schermen bladeren. Ook live-processen - zoals het afspelen van een video - kunnen zo worden getoond.


Aero of geen Aero?
Aero is aanwezig in alle Vista-versies, behalve de Home Basic edities. Toch werkt het niet op alle pc's. Deze moet namelijk wel beschikken over een redelijke snelheid, een goede videokaart en volledige ondersteuning van DirectX 9.

    


Voldoet de pc niet aan deze eisen dan valt Vista terug op één van de twee minder gelikte (en daardoor minder belastende) interfaces, To Go of Windows Classic.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl