FANtv-nl-logo-mobile

Ouderlijke controle (parental control) in Vista

Met Vista doet een nieuw onderdeel zijn intrede in Windows: Ouderlijke beveiliging. Tot nu toe moest je hiervoor aparte software installeren.


 
    Maar nu is het dus standaard al aanwezig op iedere PC met Windows Vista. De ouderlijke beveiliging ('parental control') dient om ouders gerust te stellen en zekerheid te bieden dat ze precies kunnen bepalen wat hun kinderen op de computer kunnen doen. Deze beveiliging helpt ouders om te bepalen welke games hun kinderen mogen spelen, welke programma's ze kunnen gebruiken, en naar welke websites ze mogen kijken, en wanneer. Ouders kunnen het computergebruik beperken tot bepaalde tijdstippen. Ook als ze zelf niet thuis zijn. Ouderlijke beveiliging werkt echter niet op machines die deel uitmaken van een domein, zoals in een bedrijfsomgeving.

Het scherm Ouderlijke beveiliging, dat deel uitmaakt van Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht, vormt een centrale plaats waar alle belangrijkste instellingen van Windows Vista Ouderlijke beveiliging zijn terug te vinden. Vanaf deze plek kun je de ouderlijke beveiliging voor de computer en de daarop aanwezige toepassingen configureren.


Controle achteraf
Ook kun je daar activiteitsrapporten inzien waarin staat vermeld hoe de kinderen de computer hebben gebruikt. Een goede extra controle, en bovendien stelt dit je in staat de ouderlijke beveiliging te verfijnen en te wijzigen naar aanleiding van dit feitenmateriaal. Voor uw kinderen is het pictogram Ouderlijke beveiliging altijd zichtbaar in het systeemvak, zodat ze weten dat de ouderlijke beveiliging is ingeschakeld. Je "bespioneert" ze dus niet stiekem.
Grenzen aan het computergebruik
Tevens kun je in het beheerscherm aangeven wanneer de kinderen wel en niet de computer mogen gebruiken. Je krijgt een rooster te zien met daarop de dagen van de week en de uren van de dag.


De standaardinstelling is dat uw kinderen de computer 24 uur per dag, zeven dagen per week kunnen gebruiken.

   


Om het computergebruik te beperken, klik je gewoon op de specifieke tijden en dagen die je wil blokkeren. Nadert het computerende kind zo'n geblokkeerde periode, dan krijgt het twee maal, respectievelijk 15 en 1 minuut van tevoren, een bericht. Als de tijd is verstreken voordat het kind zich afmeldt bij de computer, wordt de sessie onderbroken en wordt het aanmeldscherm weergegeven zodat een andere gebruiker de computer kan gebruiken. De sessie van het kind blijft echter actief op de achtergrond, dus de volgende keer dat het zich aanmeldt kan het verdergaan waar het gebleven was, zonder werk te verliezen.
Censuur
Maar naast de blokkering op tijden is er ook nog de blokkering op inhoud. Want misschien mag een kind wel op bepaalde tijden internetten, maar wil je als ouder niet dat deze bepaalde websites bezoekt. Hiervoor is Vista uitgerust met een webfilter die sites met ongepaste inhoud blokkeert. Dit filter is aan te passen naar hetgeen binnen het gezin, en gezien de leeftijd van het kind, aanvaard wordt. Je kunt dus als ouder zelf bepalen of je een strenge of een soepele censuur toepast.


Verder kan het downloaden van bestanden via instant messaging worden geblokkeerd, maar ook al het het messengerverkeer worden tegengehouden zodat deze programma´s niet zijn te gebruiken. En ook kan er ingesteld worden dat spellen aan een norm moeten voldoen voor ze kunnen worden opgestart.

    

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl