FANtv-nl-logo-mobile

Nepvacatures nieuwste wapen van phishers

Via nepvacatures en nagemaakte vacaturesites proberen spammers persoonlijke gegevens los te peuteren van werkzoekende internetters.


Het Deense SpamFighter dat spamfilter-software ontwikkeld, maakt melding van een nieuwe phishing-methode. Om persoonlijke gegevens te bemachtigen sturen spammers nepvacatures rond. Werkzoekenden worden met een nepvacature in een e-mailbericht opgeroepen om op een link te klikken, die verwijst naar een nagemaakte website. Via deze nep-vacaturesite verzamelen phishers persoonlijke informatie die ze vervolgens gebruiken voor frauduleuze activiteiten.


De makers van SpamFighter hebben in hun gratis antispam-software filters ingebouwd die er voor zorgen dat gebruikers van dit programme de e-mails niet langer in hun inbox krijgen.     “Phishers zijn continu op zoek naar nieuwe slachtoffers en nieuwe manieren om e-mailgebruikers om te tuin te leiden”, zegt Alix Aranza, algemeen directeur van SpamFighter USA. “Doordat veel vacatures via e-mail worden verspreid, richten phishers hun pijlen nu op werkzoekenden.


Phishing is een truc van spammers om aan e-mailgebruikers persoonlijke informatie te ontfutselen. Uit naam van een bank, of in dit geval een potentiële werkgever, versturen phishers nep e-mails die bedrieglijk echt lijken. Zij vragen gebruikers om op een link te klikken, die doorverwijst naar een website die sprekend lijkt op die van de betreffende partij. Daar wordt hen gevraagd om persoonlijke informatie in te vullen, die de phishers vervolgens misbruiken.


SpamFighter is één van de meest gebruikte programma's die particulieren beschermen tegen spam en phishing. Zo kunnen de 3,7 miljoen gebruikers met één druk op de knop spam- en phishing-mails rapporteren. Als een bepaald aantal gebruikers dat met hetzelfde bericht doet, filtert SpamFighter dit automatisch voor alle gebruikers. Dit resulteert erin dat ongeveer 90 procent van alle spam in een filter terechtkomt en zo de inbox van SPAMfighter-gebruikers niet bereikt.


SpamFighter is te downloaden via Spamfighter.com.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl