FANtv-nl-logo-mobile

CineFence, beveiliging tegen illegale films

Dolby gaat de CineFence-technologie van Philips gebruiken. Deze techniek moet het onmogelijk maken illegale films via P2P uit te wisselen.


CineFence voegt een soort watermerk toe aan films die in de bioscoop worden getoond. Voor het oog is dit watermerk onzichtbaar, maar p2p-programma's en internetproviders kunnen deze herkennen als de films in een videobestand worden aangeboden. Op deze manier is het mogelijk deze illegale bestanden te blokkeren.Doordat het Cinegence-watermerk via speciale apparatuur in de bioscoop aan de film wordt toegevoegd kan er achteraf worden gezien waar en wanneer de illegale opname is gemaakt. Dit kan het opsporen van de dader makkelijker maken.


Hoewel dit allemaal zeer digitaal klinkt, is het watermerk dat op het doek getoond wordt analoog. Het blijft dus aanwezig, ook al worden de beelden bewerkt en/of geconverteerd. Volgens Philips kunnen providers, downloadsites en p2p-programma's vrij makkelijk de beelden filteren en blokkeren.


Behalve als een forensisch hulpmiddel voor het aantonen en opsporen van illegale kopieën, kan de watermerktechnologie van Philips ook worden gebruikt in toepassingen als het bewaken van radio-, tv- en internet-uitzendingen, activa/media-beheer, en activeren op afstand.

Vergelijkbare artikelen