FANtv-nl-logo-mobile

Weblin, surfen met je Avatar

Surf met je avatar over het web, en ontmoet anderen die zich op de door jou bezochte websites bevinden.


Programma's waarvan de gebruikers met elkaar kunnen praten als ze zich toevallig op dezelfde website bevinden bestaan al jarenlang. Toch is er nooit zo'n programma echt doorgebroken. Dit om de eenvoudige reden dat zoiets alleen kan werken als heel veel mensen het programma gebruiken. Zonder een groot aantal gebruikers valt er niets mee te beleven, waardoor velen deze programma's weer van hun computer wisten. Met als gevolg dat het benodigde aantal gebruikers nooit gehaald werd.Weblin is weer zo'n programma, maar één die we wat meer kans geven. De fun-waarde van Weblin ligt namelijk een stuk hoger dan die van de falende concurrentie. Dit maal geen saai berichtenvenster, maar een avatar die op de bezochte website rondloopt. Bezoek je een website waarop een andere Weblin-gebruiker aanwezig is, dan kom je diens avatar daar tegen, en kan (via jouw eigen avatar) een gesprekje aanknopen.    

Zijn er meerdere avatars op de site aanwezig dan kun je er voor kiezen een groepsgesprek te beginnen, of met één avatar in een hoekje te gaan staan smoezen.


Voor de duidelijkheid: Zo'n Weblin avatar werkt op iedere site en webpagina, de website-eigenaar hoeft daar geen toestemming voor te geven of software voor te installeren. Hij staat hier buiten. Dit betekent dat je op de website van het KNMI over het weer kunt gaan praten, bij Telesport over het voetbal, of bij een artikel op De Digitale Revolutie kunt discusseren over een gadget die op  die pagina besproken wordt.


Het nadeel blijft echter dat dusdanig veel mensen Weblin moeten gaan gebruiken dat je regelmatig andere gebruikers tegenkomt op een website. De makers van Weblin zijn in ieder geval zo slim geweest om functies in te bouwen waarmee gebruikers elkaar kunnen opsporen en ook buiten het web om contact met elkaar kunnen leggen. Dit vergroot de kans dat Weblin slaagt waar de vele voorgangers hebben gefaald.

Vergelijkbare artikelen