FANtv-nl-logo-mobile

Puppy Linux: OS van nog geen 100 MB

Puppy Linux neemt nog geen 100 MB schijfruimte in beslag. Je kunt het zodoende zelfs vanaf een usb-stick gebruiken.


Als je Windows Vista op je pc installeert is meteen je halve harde schijf gevuld. En ook het overgrote deel van het werkgeheugen wordt door het besturingssysteem zelf in beslag genomen. Zowel schijf als geheugen worden daarbij voornamelijk gevuld door software die je nooit gebruikt. Wat zou het toch heerlijk zijn als er een Windows bestond met alleen de echt noodzakelijke onderdelen.


Zo'n kleine snelle Windows kunnen we je helaas niet bieden. Maar er bestaat wel een uitgeklede versie van Linux. Deze is heel toepasselijk Puppy Linux gedoopt.Deze versie van Linux is nog geen 100 MB groot. Ter vergelijking: Windows Vista is 15 GB (15.000 MB). Puppy Linux kun je met gemak op een cd of usb-stick kwijt, en daarvan opstarten. Op de usb-stick kun je dan ook nog je gebruikersbestanden kwijt.


Ook aan het geheugen van de pc worden nauwelijks eisen gesteld. Met minder dan 50 MB start je al op, en kun je werken.


Naast het besturingssysteem zelf biedt Puppy Linux binnen die 100 MB voldoende software om te werken. Je krijgt ondermeer een browser en mailprogramma (SeaMonkey), een BitTorrent-client (Transmission), een tekstverwerker (AbiWord), een spreadsheet (Gnumeric). een DTP-programma (Scribus) en een mediaspeler (GXine). Honderden andere Linux-programma's zijn via internet te downloaden, of je gebruikt webbased-sofware via de browser.


Kortom wie een snel besturingssysteem op zijn computer wil, en lekker veel ruimte over wil houden voor bestanden moet Puppy Linux eens proberen. Door het via een schijf of usb-stick te starten hoef je het niet eens op je computer te installeren.

Vergelijkbare artikelen