FANtv-nl-logo-mobile

KeePass: Uitstekende open source password manager

KeePass is een gratis open source password-manager die we van harte aanbevelen.

Hoeveel wachtwoorden en gebruikersnamen heb je in de loop der jaren al niet verzameld? Waarschijnlijk heel veel. Want als je de beveiliging serieus neemt voer je bij iedere website waar je je inschrijft een ander wachtwoord in. Zo niet, dan kun je echt in de problemen komen als dat ene wachtwoord in verkeerd handen komt.

Als oplossing van dit probleem zijn er password managers bedacht. Dit zijn een soort kaartenbakjes waarin je al je wachtwoorden kunt bewaren. Het principe van al die programma's is hetzelfde. Ze bewaren de wachtwoorden en gebruikersnamen op een veilige versleutelde manier. Deze zijn alleen op te vragen via één wachtwoord dat toegang geeft tot de database. Je hoeft dus maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot alle inloggegevens, maar dit wachtwoord tik je nooit op internet in.

 

 

We kunnen dit gratis programma van harte aanbevelen. Ten eerste door de goede beveiligingsvoorzieningen. Ook hier heb je één master password, maar daarnaast kun je nog extra beveiligingen inschakelen. Bijvoorbeeld een key-file. Dat is een piepklein bestandje dat aanwezig moet zijn om het programma op te starten. Zet dit bijvoorbeeld op een usb-stick of op een diskette, en je kunt het altijd bij je dragen. Iemand die de computer steelt of hackt beschikt echter niet over dit bestand en kan dus ook met het masterpassword de database niet benaderen.

Verder is KeePass in het Nederlands beschikbaar (even de language-file downloaden), beschikt over een uitgebreide generator die wachtwoorden voor je verzint, je kunt de passwords snel naar het prikbord kopiëren, websites vanuit FreePass openen, en, het belangrijkste van alles, de database is bijzonder goed beveiligd via diverse technieken.

Tags: beveiliging, wachtwoord