FANtv-nl-logo-mobile

Qtrax: Geheel legaal downloaden

Qtrax het p2p-programma waarmee populaire muziek geheel gratis gedownload kan worden is inmiddels beschikbaar, maar werkt nog niet. De platenmaatschappijen ontkennen de deal. 


Geheel gratis populaire muziek downloaden, en dat toch geheel legaal. Dat kan met Qtrax, een nieuwe p2p-downloaddienst die een vergoeding betaalt aan de rechthebbenden van de muziek. Dit geld moet verdiend worden via advertenties.


Bij introductie zou Qtrax niet minder dan 30 miljoen titels aan gaan bieden van muziek waarop copyrights rusten. Met Universal Music (Vivendi), BMG Entertainment (Sony), Warner Music en EMI zouden de grootste muziekuitgevers hun toestemming gegeven hebben om hun muziek aan te bieden. Deze ontkenne de deal echter.Volgens de webite van Qtrax zal er muziek aangeboden gaan worden die  is voorzien van drm, maar wel onbeperkt is af te spelen. Op cd branden kan echter niet. De software registeert hoe vaak de muziek wordt gespeeld en betaalt daar een vergoeding voor aan de rechthebbenden.


Ook de advertenties - waar alles mee moet worden betaald - is verre van hinderlijk. Deze wordt slechts getoond bij het zoeken en downloaden. De muziek zelf wordt niet "verminkt" met reclame.


De software werkt volgens de p2p-techniek. De muziek wordt dus door andere gebruikers aangeboden, net zoals bij bijvoorbeeld eMule en LimeWire. Dit hoeven niet persé Qtrax-gebruikers te zijn. De software haalt de muziek ook binnen via torrent-sites. Muziek waarvan door de uitgever is aangegeven dat deze niet uitgewisseld mag worden isn in een zwarte lijst geplaatst. Deze muziek is niet zichtbaar bij zoekresultaten, en dus ook niet te downloaden. Onbekende muziek wordt wel doorgelaten (Qtrax spreekt dan over een grijze lijst). Qtrax gaat dan achteraf op zoek naar de rechthebbenden om de vergoeding te betalen.


Vooralsnog werkt de software alleen nog maar onder Windows (XP en Vista). Voor 18 maart 2008 staat er een Mac OS X versie gepland.


Na downloaden blijkt het programma echter nog niet te werken. Het wachten lijkt op een overeenkomst met de platenmaatschappijen, maar deze lijkt nog heel ver weg.

Vergelijkbare artikelen