FANtv-nl-logo-mobile

Compiz Fusion

Bekijk de video en verbaas je over de prachtige effecten die Compiz Fusion toevoegt aan het Linux besturingssysteem.    

Compiz Fusion is een zogenaamde compositing window manager voor de besturingssystemen Linux en Unix. Het programma neemt het beheer van het uiterlijk van de vensters van draaiende programma's over.


Kenmerkend voor Compiz Fusion is een groot aantal effecten, schaduwen en animaties die zijn toegevoegd aan handelingen als het minimaliseren of verplaatsen van een venster.


Daarnaast past Compiz Fusion effecten toe op het bureaublad. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te wisselen tussen meerdere virtuele bureaubladen (desktops). Hierbij worden de vier bureaubladen op een kubus weergegeven, waar de gebruiker als het ware omheen draait. In de video kun je een indrukwekkende demonstratie zien van een aantal van deze effecten.


Compiz Fusion (voorheen CompComm) is ooit ontstaan als een samenvoeging van de programma's Beryl en Compiz. De effecten, die worden gerealiseerd door plugins, komen voor het grootste deel uit deze oudere projecten. De inspiratie is in veel gevallen opgedaan via vergelijkbare effecten in Apple's Mac OS X-besturingssysteem.


Vergelijkbare artikelen