FANtv-nl-logo-mobile

Screenshot Captor

Met z'n uitgebreide mogelijkheden staat Screenshot Captor ver boven andere screenshot-programma's.

Een screenshot (schermafdruk) kun je in Windows maken met de printscreen-toets. Een kopie van je scherminhoud wordt dan op het prikbord geplaatst, en deze kun je opvragen en bewerken in een foto-editor. Omdat de mogelijkheden erg beperkt zijn, zijn er in de loop der tijd tal van screencapture programma's ontwikkeld. Deze voegen tal van functies toe aan het bovenstaande. Je kunt er bijvoorbeeld een afdruk mee maken van een deel van een venster of je kunt er de schermafdrukken als bestand mee bewaren.

 

 

Van al deze programma's is Screenshot Captor zonder meer één van de beste. Bovendien is het een gratis te gebruiken programma.

Heel mooi zijn de mogelijkheden om delen van het scherm onder de aandacht te brengen in het screenshot. Dat kan door gemarkeerde stukken uit te lichten. De rest van het scherm wordt dan onscherp weergegeven zodat het stuk waar het om gaat er uit springt. Hieronder zie je daarvan een voorbeeld. Ook kun je symbolen als pijlen op de afdruk plaatsen.

 

 

Een andere handig functie is de thumbnail-maker. Ideaal als je een handleiding wilt maken. Een e-mailfunctie zorgt ervoor dat je deze meteen vanuit Screenshot Captor naar de juiste personen kunt sturen.

De meeste mensen zullen Screenshot Captor gebruiken om schermen als een bestand op te slaan. Je kunt een screenshot als JPG opslaan, maar ook in tal van andere formaten. Hou je vast daar komen ze: BMP, GIF, PNG, TIFF, PCX, PDF, PGM, PXM, PPM, PBM, TGA, JP2, J2K, DCX. Het kan allemaal!

Je zal niet snel een screencapture-programma vinden dat uitgebreider is dan Screenshot Captor. Het programma is ook nog eens gratis. Er is wel een nadeel. Doordat het zo uitgebreid is zie je niet altijd door de bomen het bos meer, en zijn sommige functies lastig te vinden. Veel gebruikers ervaren het programma daardoor als "moeilijk".

 

Vergelijkbare artikelen