FANtv-nl-logo-mobile

Gratis software om je netwerk te beheren

Spiceworks is gratis software om een netwerk en de daarin opgenomen computers te beheren, te monitoren en om problemen mee op te lossen.

Spiceworks mag dan gratis zijn, het is bijzonder professionele software. Het is bedoelt om netwerken van kleine en middelgrote bedrijven te beheren. Ook voor een particulier netwerk kan het nuttig zijn, al is het wel wat overdreven om het te gebruiken in een netwerk met twee of drie computers.

 Het programma moet draaien op een Windows computer met Windows versie XP of nieuwer, maar de te beheren netwerk clients mogen ook onder een oudere versie van Windows, onder Linux of onder het Mac besturingssysteem draaien. De hele programma-interface bedien je in de browser.

Na installatie van de software begint Spiceworks alle computers in het netwerk te scannen. Het programma inventariseert dan alle hardware en software aanwezig is. Het is daarbij mogelijk om computers uit te sluiten.

Na deze inventarisatie krijg je meteen een overzicht van belangrijke updates, patches en servicepacks die op de computers ontbreken. Ook in de toekomst zal Spiceworks je computers zo blijven beveiligen.

Het programma geeft een schat aan informatie over je netwerk en alle daarop aangesloten computers. Dat gebeurt via een groot aantal rapportages die ondermeer het schijfgebruik en de netwerkbelasting inzichtelijk maken. Dit soort rapportages kun je ook op maat laten maken.

Voor computerproblemen is de helpdesk-module van Spiceworks heel interessant. Hiermee kun je in bepaalde bronnen zoeken naar goede informatie en via forums en communities hulp zoeken. Maar je kunt ook je eigen problemen (en oplossingen) registreren. Dit is handig voor zakelijk gebruik, met name op netwerken met meerdere beheerders.

Want een beheerders en helpdeskmedewerkers van een bedrijfsnetwerk hebben met Spiceworks heel wat tools in handen om problemen te lijf te gaan.

Tags: gratis software, netwerk, netwerkbeheer