FANtv-nl-logo-mobile

Zotero: Informatie verzamelen op internet

Zotero is een gebruiksvriendelijk maar krachtig hulpmiddel waarmee je informatie op internet kunt verzamelen, organiseren, analyseren en delen met anderen. Zotero is een handige uitbreiding op je browser.

Complete teksten, webpagina's, afbeeldingen en andere objecten kun je al surfend verzamelen. De zo bijelkaar geschraapte informatie kun je opslaan, organiseren en bewerken in bijvoorbeeld een tekstverwerkingprogramma als Word. Ook kunnen bronnen ingedeeld worden in categorieën door middel van labels.

De broninformatie wordt gepresenteerd op een manier die vergelijkbaar is met hoe in iTunes muziek wordt gerangschikt.Als je tijdens een zoektocht op internet informatie tegenkomt die bruikbaar is voor het onderwerp waarnaar je research doet is een enkele muisklik vaak voldoende om alle broninformatie van dat object op te slaan. Deze informatie is daarna ook toegankelijk als je geen internetverbinding meer hebt, bijvoorbeeld met een laptop in de trein.

Zotero biedt geavanceerde functionaliteit voor het verzamelen en organiseren van broninformatie. Het is mogelijk broninformatie te importeren en te exporteren (er zijn plug-ins beschikbaar voor Microsoft Word en OpenOffice.org). In latere versies van Zotero zal een uitwisselings-server voor broninformatie in gebruik worden genomen, waarmee gebruikers eenvoudig verzamelingen kunnen delen. Ook aanbevelingen en feeds voor andere mogelijk relevante bronnen zullen dan uitwisselbaar worden.

Zotero is ontstaan aan het Center for History and New Media aan de George Mason University (VS). Om het programma te gebruiken dien je ook Firefox op je computer te installeren.

Vergelijkbare artikelen