FANtv-nl-logo-mobile

Een virtueel lokaal netwerk met Remobo

Remobo is een gratis programma waarmee vrienden en bekenden elkaars computer via internet kunnen bereiken alsof ze zich in een lokaal netwerk bevinden.

Ook kun je met dit programma je computer thuis of op het werk heel gemakkelijk vanaf een andere computer gebruiken. Hiervoor hoef je na installatie van de software niets meer te configureren.

remoboHet grote verschil met andere virtual private network (VPN) software is dat Remobo niet op computer-niveau maar op gebruikers-niveau werkt. Je logt dus niet op een computer in door een IP-nummer op te geven (zoals gebruikelijk) maar via de gebruikersnaam van de persoon tot wiens pc je toegang wil hebben.

Iedere geregistreerde Remobo gebruiker krijgt zijn eigen Instant Private Network (IPN). Als bijvoorbeeld Remobo-gebruiker Jan zijn computer (en het Remobo-programma) opstart wordt deze computer een werkstation in Jan's IPN.

Als hij zich vervolgens op een tweede en derde computer ook aanmeldt, worden ook deze computers in Jan's IPN opgenomen. Met z'n drie vormen de computers een netwerk dat net zo functioneert als een lokaal netwerk.

Als Jan vervolgens Remobo-gebruiker Piet uitnodigt om op zijn virtuele netwerk te komen (dit kan via een buddy-lijst) en Piet accepteert de uitnodiging dan worden de IPN's van Jan Piet gekoppeld , hun beide netwerken vormen één virtueel netwerk.

Als Piet daarvoor al samen met een derde persoon (Klaas) een netwerk had opgezet, kan Piet zowel bij de computers van Jan als Klaas komen. Jan en Klaas kunnen echter elkaars computer niet bereiken. Uit veiligheidsoverwegingen moet iedere gebruiker een andere gebruikers persoonlijk uitnodigen op zijn IPN te komen.

Remobo is een goede tool om bestanden (foto's, films, muziek, documenten e.d.) uit te wisselen en te delen met bekenden.

 

 

Ook kun je het gebruiken om heel makkelijk de bestanden op je kantoor-pc vanuit huis of vanaf je vakantie-adres toegankelijk te maken. Een andere veelgebruikte toepassing is het spelen van multiplayer games via internet alsof de pc's zich in een LAN bevinden.

 

Tags: gratis software, netwerk, netwerkbeheer, VPN