FANtv-nl-logo-mobile

Adeonan bezorgt je gestolen laptop weer terug

In de oudheid was Adeona een Romeinse godin die er voor moest zorgen dat iemand veilig terugkeerde. Tegenwoordig is het gratis software die je gestolen laptop terugbrengt.


Adeona is software die onzichtbaar zijn werk doet. Het is er voor geschreven op gestolen of zoekgeraakte laptops op te sporen. Het programma stuurt zoveel mogelijk gegevens over het netwerk waarop de laptop inlogt naar een goed beveiligde plek op internet. Via het IP-nummer kan eventueel achterhaalt worden waar de gestolen PC zich bevindt. maar Adeona kan nog meer, je kunt het programma via de ingebouwde camera van een laptop een foto laten maken van de boeventronie van degene die je computer gestolen heeft.Mocht de computer over een GPS-ontvanger beschikken dan wordt het helemaal mooi. Adeona kan er dan voor zorgen dat de eigenaar precies kan opvragen waar zijn  vermiste computer zich bevindt.


Alle foto's en andere gegevens worden versleuteld op internet opgeslagen (op een OpenDHT webserver). Alleen de rechtmatige eigenaar van de computer kan deze informatie opvragen. De ontwikkelaars (die werkzaam zijn aan de universiteit van Washingtonen en twee universiteiten in Californië) hebben de programmacode openbaar gemaakt zodat iedereen kan controleren hoe het programma functioneert en zodoende kan constateren dat er geen oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de verzamelde informatie. Het feit dat Adeona open source is brengt wel een beveilingsgevaar met zich mee. Het feit dat iedereen de code kan raadplegen maakt de software kwetsbaarder voor kwaadwillende programmeurs.


Adeona werkt onder Windows XP en Vista, Linux, Mac OS X 10.4 en 10.5 en kan gratis worden gedownload en gebruikt.

Vergelijkbare artikelen