FANtv-nl-logo-mobile

Windows Cloud

Geheel los Windows Vista en zijn opvolger komt Microsoft met een nieuw besturingssysteem. Deze is geheel gericht op het online werken met software die in de browser draait.


Dit wordt cloud computing genoemd, waardoor Microsoft het project de codenaam Windows Cloud heeft gegeven. De definitieve naam en de details zal Microsoft binnenkort tijdens de Professional Developer Conference (PDC)  bekend maken.


Een goed voorbeeld van cloudcomputing is Google Docs. Vanaf iedere willekeurige pc kan een gebruiker deze tekstverwerker opstarten en zijn documenten opvragen. Ook Microsoft heeft al veel webbased software ontwikkeld zoals Windows Live en Hotmail. Om deze programma's te draaien heb je geen uitgebreid besturingssysteem als Windows Vista nodig. Windows Cloud kan een heel licht besturingssysteem worden waarop een browser kan draaien.


Basis van Cloud wordt Live Mesh, systeemsoftware van Microsoft die oorspronkelijk bedoelt was op bestanden en data te synchroniseren tussen verschillende apparaten.


Microsoft werkt zelf aan webbased versies van applicaties als SharePoint, Exchange en Dynamics CRM. Ook moet het mogelijk worden Office-documenten online te bewerken. Een volwaardige online versie van MS Office is echter niet te verwachten. Verder kunnen andere softwaremakers webbased software schrijven die via de Windows Cloud computers te gebruiken is.


Het nieuwe besturingssysteem lijkt een noodgreep van Microsoft om de webbased boot niet te missen. Vooral concurrent Google is erg actief op cloud computing gebied. Programma's die via de browser op internet draaien worden gezien als de grootste bedreiging voor Windows en Office.


Later deze maand weten we meer als Windows Cloud gepresenteerd wordt.

Vergelijkbare artikelen