FANtv-nl-logo-mobile

Ubuntu 8.10 beta 'Intrepid Ibex'

Na een aantal alpha-versies is er nu een beta-versie van Ubuntu uitgekomen. Ubuntu is een gebruiksvriendelijke Linux-distributie die geschikt is voor het grote publiek. 


Deze versie van Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) is een beta. 30 oktober moet de definieve 8.10 versie uitkomen. Deze gaat dan versie 8.04 'Hardy Heron' opvolgen.
De grootste verandering ten opzichte van Hardy Heron is de vernieuwde user-interface. Maar ook onder de motorkap is er veel veranderd. De nieuwe Ubuntu is veel beter geschikt voor mobiel gebruik. Deze versie is ook veel beter  via een USB-poort te installeren. Dit wordt steeds belangrijker omdat er steeds meer kleine laptops op de markt komen die niet over een CD- of DVD-lezer beschikken.


Wat is Ubuntu?
Ubuntu is de meest gebruikte Linuxdistributie. Dit komt vooral omdat de makers van Ubuntu de nadruk leggen op de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Daardoor is Ubuntu meer dan andere Linux-varianten een Windows-alternatief voor gebruik thuis, op school en op het werk.

    


Ubuntu is vrije software en gratis beschikbaar. De distributie kan gratis worden gedownload en op een cd worden gebrand. Ubuntu kan alle voor Linux geschreven software draaien. Daarnaast kan een groeiend aantal programma's voor Microsoft Windows worden gedraaid onder Wine.


De naam komt uit de Zoeloe-taal die door de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika gesproken wordt. De betekenis is "menselijk zijn voor anderen".

Vergelijkbare artikelen