FANtv-nl-logo-mobile

Downloaden uit Usenet via SABnzbd+

Usenet is ooit bedacht als voorloper van de internetforums. Tegenwoordig is het meer een downloadnetwerk. Met SABnzbd+ merk je niet eens meer dat je nieuwsgroepen gebruikt.

Usenet is ooit als berichtendienst opgezet. Inmiddels hebben de forums op het www die rol overgenomen en wordt Usenet vooral nog gebruikt om bestanden uit te wisselen en te downloaden. SABnzbd+ is een programma dat zich helemaal richt op het downloaden via Usenet. Het is een soort nieuwslezer, maar dan niet voor het lezen van nieuws :-)

SABnzbd+ (SABnzbdPlus) is de opvolger van SABnzbd, een programma dat niet meer ontwikkeld werd. Het maakt gebruik van NZB-bestanden, dat is een techniek die speciaal is geschreven om via nieuwsgroepen te downloaden zonder dat je je moet abonneren op groepen en zonder dat je alle headers moet binnenhalen (zoals wel moet bij traditionele nieuwslezers).

 

 

De NZB-bestanden die SABnzbd+ gebruikt zijn tekstbestanden die informatie bevatten waar de verschillende delen van een te downloaden bestand zich op de nieuwsservers bevinden. SABnzbd+ heeft genoeg aan dit overzichtje om het bestand binnen te halen en hoeft dan niet zelf op zoek.

NZB-bestanden kun je vinden op de nieuwsgroepen, op download forums (bijvoorbeeld nzb-portal.nl) en via specifieke zoekmachines als nzbindex.nl, nzbzoeken.nl en binsearch.info.

SABnzdbd+ zorgt voor de rest. Het downloadt de bestanden, controleert ze, repareert ze indien nodig, pakt ze uit en verwijdert tijdelijke bestanden. De bediening gebeurt op een eenvoudige manier vanuit de browser.

SABnzdbd+ is te downloaden voor Windows, Mac en Linux. 

Tags: gratis software, nieuwsgroepen

© FANtv.nl