FANtv-nl-logo-mobile

OpenFX: 3D afbeeldingen en animaties maken

OpenFX is een open source waarmee je 3D afbeeldingen en animaties kunt maken. Dit gratis programma is verbluffend uitgebreid

Het is een fors programmapakket wat er op je computer geïnstalleerd wordt. Maar daarna kun je los gaan! OpenFX levert veel voorbeelden mee waarmee je kunt oefenen. Online vind je nog veel meer afbeeldingen en animaties waarmee je aan de slag kunt, en op de websites zijn ook de nodige handleidingen te vinden.

Open FX Animator
De Animator toont een voor dit soort programma's klassieke view met vier vensters. De rechtsboven zie je een voorbeeld van de gemaakte afbeelding. de overige drie vensters tonen het al dan niet bewegende object vanuit verschillende hoeken.

 

 

De preview kun je groter maken, en het is ook mogelijk om een snelle rendering te maken die ruwweg aangeeft hoe een volgend frame er uit komt te zien. Een voorbeeld van een animatie gemaakt in OpenFX kun je hier zien.

 

 

OpenFX Designer
De Designer is vergelijkbaar met de Animator, maar nu wordt er met stilstaande objecten gewerkt. Ook hier is snel renderen mogelijk.

 

 

Renderen
Om een kwalitatief goede afbeelding of animatie te krijgen moet je de 3D afbeeldingen renderen. De mogelijkheden aan resoluties is erg groot. Het renderen van een losse afbeelding is snel gepiept, maar een heel scene renderen kan even in beslag nemen.

 

Tags: gratis software, 3 D, grafisch

Vergelijkbare artikelen