FANtv-nl-logo-mobile

VirtualBox: Een ander besturingssysteem draaien

VirtualBox is een gratis computerprogramma om besturingssystemen te draaien binnen een ander besturingssysteem. Zo kun je bijvoorbeeld Linux proberen op een Windows PC.

Dit geeft je de mogelijkheid om eens te experimenteren met een ander besturingssysteem zonder dat je je computer opnieuw moet installeren. Maar evengoed is het mogelijk om een Windows-programma te draaien op een Mac of een Linux computer.

VirtualBox werkt op computers met ondermeer het besturingssysteem Windows (XP of later), Linux, Mac OS X, OS/2 Warp en Solaris. Hierop kun onder andere Windows (alle versies), Linux, DragonFlyBSD, FreeBSD, OpenBSD, OS/2 Warp en Solaris draaien.

 

 

Doordat VirtualBox en het gast-besturingssysteem voor je bestaande pc-configuratie niets anders zijn dan een willekeurig computerprogramma werkt het zeer veilig. En eenvoudig, want het enige dat je doet is met Virtual Disk een bestand aanmaken dat dienst gaat doen als virtuele harde schijf. Je kiest in het programma voor Create New Virtual Machine en geeft deze een naam. Vervolgens kies je het besturingssysteem dat je wilt installeren en de hoeveelheid geheugen die deze mag gebruiken. Ook krijg je de keuze tussen een dynamisch bestand of een bestand met vaste grootte. Een dynamisch bestand werkt het meest flexibel.

Hierna is je virtuele drive beschikbaar en kun je vanaf een cd/dvd of iso-bestand het besturingssysteem installeren.

Vergelijkbare artikelen