FANtv-nl-logo-mobile

Tunatic: Gratis muziek-herkennings-software

Wat is de naam, en wie is de uitvoerende artiest, van dat leuke liedje op de radio? Tunatic vertelt je dat. Deze software kan muziek (via microfoon of geluidskaart) herkennen.


Tunatic is gratis muziek identificatie-software voor Mac en Windows. Het kan muziek analyseren die via een microfoon binnenkomt, of die op de computer wordt afgespeeld.Tunatic maakt gebruik van een enorme database waarin alle (nou ja, heel veel) muziekpatronen zijn opgeslagen. De gespeelde muziek wordt met de patronen in de database vergeleken, en als Tunatic het betreffende muziekstuk daarin kan vinden, dan krijg je als bezoeker de titel en een link naar meer informatie op internet.


De muziekdatabase wordt opgebouwd door de Tunatic gebruikers zelf. Hiervoor kun je het programma Tunalyzer gebruiken. Tunalizer scant je computer naar muziek die nog niet in de database voorkomt. Deze muziek wordt geanalyseerd en een "audio-vingerafdruk" wordt samen met de metadata (titel, artiest, componist e.d.) naar de Tunatic server gestuurd en aan de database toegevoegd.

Vergelijkbare artikelen