FANtv-nl-logo-mobile

Password Safe

Onthoudt en beheer je wachtwoorden met Password Safe. Deze gratis password-manager werkt ook via een usb-stick.

Het onthouden van wachtwoorden blijft een probleem. Een beetje fanatiek internetter heeft al snel tientallen passwords nodig om bij zijn informatie te kunnen, om op forums te kunnen posten en om zijn e-mail te lezen. Altijd hetzelfde wachtwoord gebruiken is behoorlijk gevaarlijk (je geeft hiermee de betreffende websites in feite toegang tot al je accounts) maar er zijn maar weinig mensen die tientallen wachtwoorden kunnen onthouden.Het bijhouden van alle wachtwoorden op een papiertje is evenmin veilig, en in een document op je computer ronduit gevaarlijk (hiermee reik je een digitale inbreker om een presenteerblaadje al je wachtwoorden aan). Gelukkig zijn er speciale password managers waarmee je wel op een veilige manier je wachtwoorden kunt opslaan.

Password Safe

Password Safe is zo'n programma. Open source, gratis en heel veilig.

Password Safe werkt volgens het bekende principe. Het slaat alle wachtwoorden (en gebruikersnamen) op in een versleutelde database die alleen via het programma zelf is te lezen. Voor de toegang tot Password Safe heb je een wachtwoord nodig, maar dit ene wachtwoord geeft je toegang tot alle andere wachtwoorden. Je hoeft er dus maar één te onthouden.De wachtwoorden kunnen op tal van manieren gerubriceerd en teruggevonden worden. Ideaal voor wie echt veel wachtwoorden heeft. Password Safe helpt je bovendien met het aanmaken van veilige wachtwoorden die niet eenvoudig door speciale software te kraken zijn.  

Een voordeel van Password Safe ten opzichte van veel concurrenten is dat je meerdere databases kunt maken. Bijvoorbeeld voor werk en privé.

Gebruik van een usb-stick
Bijzonder handig is de portable versie (Password Safe Green). Deze werkt zonder Windows register en kan dus via een usb-stick op iedere computer worden gebruikt. Zo heb je je wachtwoorden altijd bij je. Door de goede beveiliging is het geen ramp als de stick in verkeerde handen valt.Tip:
Password Safe kent een backupfunctie. Gebruik deze! Want wie alle wachtwoorden op één plek bewaard kan ze ook allemaal in één keer kwijtraken.

Vergelijkbare artikelen