FANtv-nl-logo-mobile

Mp3HD

Thomson heeft een nieuwe versie van het mp3-formaat uitgebracht. Mp3HD biedt een betere geluidskwaliteit maar is de bestandsomvang is een stuk groter.


Thomson noemt mp3HD een lossless bestandsformaat. Dit houdt in dat er bij het omzetten van de muziek naar een digitaal muziekbestand de geluidskwaliteit niet achteruit gaat. Het mp3HD bestand levert dus een betere geluidskwaliteit dan dezelfde opname in normaal mp3.


Beter, maar ook groter
Het nadeel zal echter voor velen zwaarder wegen. Een mp3HD bestand is circa vijf keer groter dan een gewoon mp3-bestand, en dat is een zwaak resultaat voor een gecomprimeerd bestandsformaat. In de praktijk komt het er op neer dat je vijf keer minder muziek op je mp3-speler kunt zetten. Mp3HD kent bitrates die tussen de 500Kbps en 900Kbps liggen.
Compatible met bestaande mp3-spelers
De nieuwe mp3HD bestanden zijn alleen aan hun grootte te herkennen, want de hebben dezelfde bestandsuitgang als een normaal mp3-bestand (.mp3). Met een gewone mp3-speler, die dus nog niet speciaal geschikt is voor mp3HD, kun je de nieuwe bestanden gewoon afspelen. Voor de maximale (extra) geluidskwaliteit moet de speler echter overweg kunnen met mp3HD, anders hoor je geen verschil.


Mp3HD software downloaden
Mp3HD software kan hier worden gedownload. Deze bestaat onder andere uit een plugin voor WinAmp, waarmee je de bestanden in maximale kwaliteit op je pc kunt afspelen en een decoder om zelf muziek in mp3HD kwaliteit op te slaan.


Of mp3HD het populaire mp3-formaat gaat vervangen is gezien de geringe compressie uiterst twijfelachtig. In ogg en flac kent het namelijk concurrenten die dat nadeel niet hebben. Daarnaast is Fraunhofers poging om mp3 te vervangen door mp3pro ook al op niets uitgelopen.

Vergelijkbare artikelen