FANtv-nl-logo-mobile

Google komt met gratis PC besturingssysteem

De strijd tussen Google en Microsoft is nu compleet. Met het open source besturingssysteem Chrome OS gaat Google Windows beconcurreren.


Google Chrome OS is gebouwd rond Linux en de Chrome browser. Het besturingssysteem is sterk gericht op internetgebruik. De bestaande besturingssystemen zijn allen ooit ontwikkeld voor stand-alone computergebruik waaraan later internetonderdelen zijn toegevoegd. Google wil een systeem bouwen waarbij internet centraal staat. Binnen enkele seconden na het aanzetten van de computer moet de gebruiker al het web opkunnen, en het besturingssysteem zal zo licht mogelijk worden gehouden door zoveel mogelijk applicaties online te zetten.Google Chrome browser


Dit laatste zorgt er niet alleen voor de applicaties weinig van de PC vragen en dus ook goed op oude computers en netbooks draaien, maar heeft voor de gebruiker ook vele voordelen. Om viruschecks, beveiligingsupdates en updates van de gebruikte software hoeft deze zich geen zorgen te maken bij het nieuwe besturingssysteem.


Basis van Google Chrome OS moet de Linux-kernel worden, maar de applicaties zijn webgebaseerd. Deze werken daardoor ook op andere besturingssystemen en in andere browsers.


In de tweede helft van 2009 wil Google de code van het open source besturingssysteem vrijgegeven, zodat iedereen applicaties, verbeteringen en uitbreidingen kan ontwikkelen. Eind 2010 zullen dan de eerste computers met Google Chrome OS door de fabrikanten kunnen worden uitgebracht.

Vergelijkbare artikelen