FANtv-nl-logo-mobile

Verbeteringen in Mac OS X Snow Leopard

Wat is er allemaal verbeterd in het nieuwe besturingsysteem van Apple ten opzichte van de vorige versie? Hier een uitgebreid overzicht.


Finder
De Finder is compleet herschreven zodat er gebruik kan worden gemaakt van de nieuwe technologieën in Snow Leopard, waaronder 64-bits- en Grand Central Dispatch- ondersteuning. De prestaties zijn beter en Finder reageert sneller. Daarnaast zijn er nieuwe functies, zoals aanpasbare Spotlight-zoekopties en een verbeterde symboolweergave, waarmee je door een document met meerdere pagina's kunt bladeren of een QuickTime-film kunt bekijken.Exposé
Exposé is verbeterd en prettiger in het gebruik. Het is nu geïntegreerd in het Dock, dus zodra je de muisknop ingedrukt houdt op een programmasymbool in het Dock zie je alle vensters voor dat programma en kun je snel naar een ander programma overschakelen. Exposé ziet er bovendien compleet anders uit. De vensters worden in een overzichtelijk raster weergegeven, zodat je sneller vindt wat je zoekt. Ook kun je nu door stapels (Dock-onderdelen die snel toegang geven tot een map met bestanden) scrollen, zodat je gemakkelijk alle onderdelen kunt bekijken.Time Machine
Met Time Machine, geïntroduceerd in Mac OS X Leopard, werd het maken van back-ups van je harde schijf voor het eerst een peuleschil. Time Capsule ging nog een stapje verder met zijn draadloze harde schijf die naadloos met Time Machine samenwerkt. In Snow Leopard is Time Machine nóg efficiënter, waardoor het maken van de eerste back-up naar Time Capsule tot 80% sneller gaat.


Draadloos verbinden en uitschakelen
Met Snow Leopard komt je Mac twee keer zo snel uit de sluimerstand wanneer de schermvergrendeling is geactiveerd. Uitzetten gaat tot 75% sneller, waardoor je kostbare tijd bespaart als je naar huis wil of de trein moet halen. En verbinding maken met een draadloos netwerk gaat tot 55% sneller.


Snel en makkelijk upgraden
Het installeren van een upgrade is nog nooit zo eenvoudig geweest. Voor Snow Leopard is het gehele proces vereenvoudigd en gestroomlijnd. Hierdoor is de installatie tot 50% sneller, maar toch betrouwbaarder.2 Zo controleert Snow Leopard bijvoorbeeld de programma's op compatibiliteit. De programma's waarvan bekend is dat ze niet compatibel zijn, worden apart gezet. Als de installatie wordt onderbroken als gevolg van stroomuitval, kan deze opnieuw worden gestart zonder dat er gegevens verloren gaan.


Meer ruimte
Het installeren van een upgrade is nog nooit zo eenvoudig geweest. Voor Snow Leopard is het gehele proces vereenvoudigd en gestroomlijnd. Hierdoor is de installatie tot 50% sneller, maar toch betrouwbaarder.2 Zo controleert Snow Leopard bijvoorbeeld de programma's op compatibiliteit. De programma's waarvan bekend is dat ze niet compatibel zijn, worden apart gezet. Als de installatie wordt onderbroken als gevolg van stroomuitval, kan deze opnieuw worden gestart zonder dat er gegevens verloren gaan.


QuickTime X
QuickTime X is de nieuwste mediatechnologie voor het afspelen van audio en video in Mac OS X Snow Leopard. QuickTime X bevat een volledig vernieuwde QuickTime Player met een overzichtelijke en opgeruimde interface, een nieuwe inkortinterface en functies om materiaal eenvoudig te uploaden naar YouTube en MobileMe. Daarnaast verloopt het afspelen van media efficiënter, is live-streaming gebaseerd op HTTP en zijn de kleuren nauwkeuriger.


Videochatten
Videochatten met iChat is in Snow Leopard betrouwbaarder en toegankelijker dan ooit.4 Dankzij nieuwe technologie heb je geen last meer van veelvoorkomende problemen met routercompatibiliteit. En als iChat geen rechtstreekse verbinding kan maken, wordt de AIM-relayserver gebruikt om een chatsessie tot stand te brengen.Videochats met hoge resolutie (640 x 480 pixels) zijn nu bereikbaar voor iedereen, omdat er minder zware technische eisen aan worden gesteld: je hebt maar een derde nodig van de bandbreedte die eerst was vereist, dus 300 Kbps in plaats van 900 Kbps. En tot slot biedt iChat Theater nu een resolutie van 640 x 480, dus vier keer zo groot als eerst.


Voorzieningen
Met het Voorzieningen-menu in Mac OS X kun je functies van een programma gebruiken terwijl je in een ander programma aan het werk bent. In Snow Leopard zijn de beschikbare voorzieningen nog eenvoudiger, gestroomlijnder en handiger. Het Voorzieningen-menu is contextueel, dus alleen de voorzieningen die van toepassing zijn op het programma dat je gebruikt of het materiaal dat je bekijkt worden weergegeven, in plaats van alle beschikbare voorzieningen. Je opent het Voorzieningen-menu met de rechtermuisknop of door met de Control-toets ingedrukt te klikken op je trackpad. Je kunt het menu configureren en zo zelf bepalen welke voorzieningen worden weergegeven, en met Automator kun je zelfs je eigen voorzieningen maken.


Automatische updates voor printerbesturingsbestanden
Snow Leopard zorgt ervoor dat je altijd het nieuwste besturingsbestand hebt, waardoor je je printer optimaal kunt benutten. Wanneer je een printer aansluit, kan Mac OS X het nieuwste besturingsbestand via internet downloaden. En er wordt regelmatig gecontroleerd of er nieuwere besturingsbestanden beschikbaar zijn. Als dat het geval is, wordt de nieuwste versie via Software Update gedownload. Wel zo makkelijk.


Automatisch de tijdzone instellen
Als je de wereld rondreist, wil je je niet bezighouden met de vraag of je computer wel op de juiste tijdzone is ingesteld. Daar zorgt Snow Leopard dan ook voor. Met de Core Location-technologie wordt gezocht naar bekende Wi-Fi-hotspots om automatisch de juiste tijdzone in te stellen. Zo weet je altijd precies hoe laat het is, waar je ook bent.


Lees verder op pagina 2

Vergelijkbare artikelen