FANtv-nl-logo-mobile

Redder in de nood

SARDU (Shardana Antivirus Rescue Disk Utility) is gratis software waarmee je een rescue-disk kunt maken.

Dat is een CD, DVD of USB-stick waarvan je je computer toch kunt opstarten nadat op een normale manier niet meer mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat een virus of systeemcrash je besturingssysteem in de puin heeft gedraaid. Ook bevat een goede rescue-disk alle software die nodig is om de storing te herstellen.SARDU maakt een rescuedisk waarop enkele handige gratis herstelprogramma's staan. De gebruiker kan hieraan zelf programma's toevoegen, bijvoorbeeld om zijn tekstverwerker na een storing weer te kunnen gebruiken. SARDU kan deze software niet meeleveren omdat dat in strijd is met de copyrights van programma's als MS Office en andere programma's die de gebruiker op zijn PC heeft staan.

Met Sardu kun je een multibootable opstartschijf of usb-stick maken. Windows en Linux zijn te installeren, maar om deze op de rescue-disk te plaatsen moeten ze wel in je bezit zijn. Linux kun je gratis downloaden, maar bij windows moet je over de originele cd's beschikken. Linux kun je via de SARDU website downloaden, en dat geldt ook voor een  groot aantal hulpprogramma's en antivirus software die je op de rescue-disk kunt plaatsen.

Het is natuurlijk aan te raden deze rescue-schijf nu al samen te stellen en niet pas op het moment dat je PC de pijp aan Maarten gegeven heeft.

Vergelijkbare artikelen