FANtv-nl-logo-mobile

WAMP Server: Websites testen en ontwikkelen op je Windows PC

Als je een website maakt kan het heel handig zijn om dat lokaal op je computer te doen. Je kunt dan in alle rust dingen uitproberen, fouten maken en instellingen veranderen.

Maak je een HTML-website dan is dat geen enkel probleem. HTML werkt immers standaard in iedere browser, dus kun je probleemloos op je Windows-computer draaien.

Het wordt anders als je één of meerdere databases aan je website hangt. Dan is het nodig om programma's als MySQL en PHP op je computer te draaien. MySQL is database-software en PHP is een scripttaal voor dynamische webpagina's. Zo'n taal heb je nodig om gegevens uit de database te tonen, aan te passen, te verwijderen en toe te voegen. Bovendien heb je een webserver nodig om MySQL en PHP te draaien. Bijvoorbeeld Apache.

 

wamp-server

 

Apache, PHP en MySQL is allemaal gratis te downloaden en te gebruiken. Maar het installeren en vooral het aan elkaar koppelen van deze drie losse programma's wordt door veel mensen als lastig ervaren. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing inde vorm van het eveneens gratis programma WAMP Server. WAMP (een afkorting van Windows, Apache, Mysql en Php) is een totaalpakket van deze drie programma's plus een makkelijke gebruikersinterface. WAMP laat zich probleemloos installeren en legt zelf alle nodige koppelingen tussen de programma's.

Bovendien biedt WAMP Server de mogelijkheid verschillende versies van Apache, PHP en MySQL te installeren, waarna je makkelijk van de ene naar de andere versie kunt switchen. Heel handig om programma's uit te testen. Ook zijn veel andere programma's om websites te maken, zoals Joomla en Wordpress toe te voegen aan je WAMP Server zodat je deze ook op je Windows PC kunt gebruiken.

Download WAMP Server

Tags: gratis software, website maken