FANtv-nl-logo-mobile

LibreOffice. Gratis office software

LibreOffice is een gratis alternatief voor office-software zoals MS Office. Het bevat de bekende onderdelen zoals een tekstverwerker, een rekenprogramma, een tekenprogramma, presentatiesoftware e.d. LibreOffice is er voor Windows, Mac en Linux.

libreoffice

In 2010 werd het open source project OpenOffice.org eigendom van Oracle doordat dit bedrijf initiatiefnemer Sun overnam. Veel van de vrijwillige ontwikkelaars van het open source office programma stapte daarom uit het project en richtten samen "The Document Foundation" op. Onder de naam LibreOffice gingen ze daar aan de slag om OpenOffice verder te ontwikkelen. OpenOffice.org 3.3. werd de basis van hun eigen office suite.

Dit office programma, dat nog steeds jaarlijks enkele updates krijgt, is gratis te downloaden. De The Document Foundation-gemeenschap, bestaande uit gebruikers, ontwikkelaars en bijdragers bieden volledige documentatie en ondersteuning aan. Dit alles als vrijwilliger. Iedereen die tips heeft of een steentje wil bijdragen kan zich als vrijwilliger aansluiten bij The Document Foundation.

libreoffice-gratis-office

LibreOffice is verkrijgbaar in meer dan 30 talen, waaronder het Nederlands. Het programma wil dezelfde mogelijkheden bieden als bijvoorbeeld Microsoft Office maar dan gratis en niet gebonden aan een besturingssysteem. Het programma kan de bestanden van de meeste andere softwarepakketten inleveren, of dat nu MS Office, MS Works, MPS Publisher, Lotus, WordPerfect, Coral Draw of ander bekend programma. De documenten worden standaard in het OpenDocument-formaat opgeslagen, maar je kunt ze ook in vele andere bestandformaten opslaan zodat je makkelijk bestanden kunt uitwisselen met bijvoobeeld gebruikers van MS Word of Powerpoint.

LibreOffice bestaat uit de volgende programma's:

  • Writer voor tekstdocumenten en HTML-documenten (vergelijkbaar met Microsoft Word);
  • Calc voor rekenbladen (spreadsheets) (vergelijkbaar met Microsoft Excel);
  • Base voor databases (vergelijkbaar met Microsoft Access);
  • Draw voor tekeningen (vectorgrafiek, vergelijkbaar met Microsoft Visio);
  • Impress voor presentaties (vergelijkbaar met Microsoft PowerPoint);
  • Math voor formules.

Meer informatie:

Tags: gratis software, kantoor, tekenen, spreadsheet, tekstverwerker, presentatie