FANtv-nl-logo-mobile

Voorkom het installeren van reclame bij gratis software

Het nadeel van gratis software is dat deze vaak allerlei toolbars en andere reclame-software willen mee-installeren. Het programma Unchecky (zelf ook gratis software) voorkomt dit.

Veel gratis software wordt indirect betaald door aanbieders van programma's die reclame maken in je browser. De uitgevers van gratis software leveren deze programma's mee en verdienen zo geld. Gebruikers zitten echter meestal niet te wachten op deze programma's die extra banners en toolbars in de browsers plaatsen of die de startpagina van je browser veranderen.

stop reclame

Gelukkig zijn de meeste uitgevers wel zo eerlijk om je als gebruiker de mogelijkheid te geven de installatie van deze extra software uit te vinken. Helaas wordt dit uitvinken - met name door minder ervaren computergebruikers - wel eens vergeten. En dan zijn er nog de minder nette softwaremakers die de reclamesoftware ongevraagd laten mee-installeren.

Unchecky is een programma dat er voor zorgt dat deze ongewenste installaties voorkomt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle vinkjes voor extra te installeren software uitgezet worden zodat je niet onbedoeld - door te snel te klikken - een overbodig programma installeert. Ook voorkomt Unchecky ongevraagde wijzigingen aan de browserinstellingen en geeft een extra waarschuwing als zo'n programma zich toch wil installeren: "You are about to install a potentially unwanted program. Are you sure you want to proceed?"

Unchecky is een heel handig programma voor wie regelmatig gratis software installeert, en is ideaal om te plaatsen op computers die veel worden gebruikt door kinderen en digibeten. De kans dat die onbedoeld ongewenste programma's installeren wordt met Unchecky een stuk kleiner.

Meer informatie

Tags: malware