FANtv-nl-logo-mobile

Detekt. Software tegen een spionerende overheid

Ben je bang dat andere mensen, bijvoorbeeld de overheid of hackers, meegluren op je bureaucomputer of laptop? Dan kun je het programma Detekt installeren. Detekt is een gratis tool die gespecialiseerd is in het opsporen van spyware.

Detekt is in opdracht van Amnesty International ontwikkeld en is via hun website te downloaden. Ze hebben dit gedaan om de rechten van dissidenten, journalisten en mensenrechtenactivisten te beschermen in landen waar de overheid het niet zo nauw neemt met burgerrechten. Maar ook in Nederland wordt spyware gebruikt door de overheid om verdachte personen via hun computer te controleren.

 

amnesty-international-detekt

 

Uit de Wikileaks bleek dat de KLPD het programma FinSpy heeft aangeschaft. Met deze spyware kan de politie bestanden van de harde schijf kopieëren, Skype-gesprekken afluisteren, e-mails lezen, de microfoon van een laptop gebruiken om af te luisteren en de webcam van afstand activeren om de computergebruiker te bespioneren.

Met Detekt kun je dit soort spyware opsporen en verwijderen. Het programma is gratis te downloaden van resistsurveillance.org.

Tags: gratis software

© FANtv.nl