FANtv-nl-logo-mobile

Website maken met BlueGriffon

Bluegriffon is een gratis website-editor waarmee je behoorlijk uitgebreide websites kunt maken.

Veel particuliere websites en sites van kleine bedrijven worden in online webeditors gemaakt, maar de mogelijkheden van deze editors zijn meestal beperkt. Professionals maken vaak gebruik van systemen als Joomla en Wordpress, maar deze systemen zijn vaak weer te zwaar voor een eenvoudige website. Daartussenin bevinden zich een groot aantal website-editors waarmee je op een vrij eenvoudige manier websites kunt bouwen. Het gaat hierbij om websites zonder database die bestaan uit een verzameling HTML-pagina's. Niet geschikt voor bijvoorbeeld een webwinkel, maar wel om er een bedrijfswebsite of particuliere hobbysite mee te maken.

Bluegriffon is één van de beste en meest uitgebreide website editors. Deze software is bovendien gratis. Bluegriffon is de opvolger van Kompozer wat op zijn beurt weer afgeleid was van de webeditor NVU. Het is een WYSIWYG-editor (what you see is what you get) dus je hoeft je niet op codes te storten maar kan webpagina's bouwen op een manier zoals je bijvoorbeeld in Word een tekst opmaakt. Alles werkt met menu's en functies als slepen en plakken, dus voor de basis hoef je zelfs geen HTML te kennen, al is dat wel handig als je iets ingewikkeldere mogelijkheden op je website wilt opnemen. Dankzij een taalmodule is Bluegriffon ook in het Nederlands beschikbaar.

bluegriffon

Een voordeel van Bluegriffon ten opzichte van bijvoorbeeld NVU en Kompozer is dat dit programma wel nog steeds in ontwikkeling is. De nieuwste versies van CSS, HTML en XHTML worden dus ondersteund.

Bluegriffon is gratis maar voor diverse extra's moet betaald worden. Dit werkt via add-on die overigens maar een paar euro kosten. Voorbeelden van dit soort add-ons voor Bluegriffon zijn een uitgebreidere CSS-editor, sjablonen en een full-screen editor. Ook voor een uitgebreide handleiding moet betaald worden.

Meer informatie

Tags: gratis software, website maken