FANtv-nl-logo-mobile

AEG wasmachine doet helemaal niets!!! Help!!!

 • Sylk
 • Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Lees meer
09 okt 2009 11:55 #1 door Sylk
Hallo,

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
09 okt 2009 14:08 #2 door wampie
Beantwoord door wampie in topic AEG wasmachine doet helemaal niets!!! Help!!!
Ik denk niet dat je hier zelf veel aan kunt doen.
Indien er inderdaad spanning staat op op het stopcontact waar de wasmachinestekker normaal in zit, maar de machine geen teken van leven geeft, dan is er iets ernstigs aan de hand.

Meest voor de hand liggende oorzaken:
- Ontstoringsfilter defect (direct bij de netentree)
- Hoofdschakelaar defect
- Besturingsmodule (met name de voedingsunit ervan) defect.

Deurslot dacht ik ook nog even aan, maar gezien totaal dood zijn lijkt dat me toch onwaarschijnlijk. Dan zou er op zijn minst een lampje branden na inschakelen.

Controleer nog even goed of er inderdaad spanning op het betreffende stopcontact staat (bijv. een lamp erin doen). Zonde als je een monteur roept terwijl de draden in het stopcontact los blijken te zitten...

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • Sylk
 • Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Lees meer
09 okt 2009 18:42 #3 door Sylk
Beantwoord door Sylk in topic AEG wasmachine doet helemaal niets!!! Help!!!
Hallo Kees,

Bedankt voor je reactie!
Ik was hier al bang voor. Het stopcontact heb ik al getest en doet het gewoon.

Heb je nog tips hoe we kunnen meten welke van de drie suggesties die je noemt de mogelijke oorzaak zijn? We hebben een spanningesmeter in huis.

Heb je enig idee hoe duur deze reparaties zijn?

Marije

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
09 okt 2009 20:21 #4 door wampie
Beantwoord door wampie in topic AEG wasmachine doet helemaal niets!!! Help!!!
In principe zouden de eerste twee zaken zelf gemeten kunnen worden, te bereiken door de bovenplaat van de machine eraf te halen. Dat doe je meestal door aan de achterkant twee schroeven los te draaien en de plaat een stukje naar voren of juist naar achteren te schuiven, dan kun je hem eraf halen.

Het ontstoorfilter zit aan de achterkant van de machine, daar waar het snoer binnenkomt. Zowel op het punt waar het snoer is aangesloten als na het filter moet tussen fase en nul 230 Volt staan. Fase en nul hebben vaak bruin en blauw of zwart en blauw als kleueren, maar binnen een machine kunnen de kleuren geheel anders zijn.

De hoofdschakelaar zal op de voorkant van de machine zitten, op de bedieningsprint. Ik heb van deze machine geen documentatie/schema, alleen van een ouder model met zelfde besturing maar andere bedieningsprint. En van jouw machine heb ik de onderdelentekeningen, zie verderop.

Deze hoofdschakelaar is tweepolig, en aan de ingang ervan, de kant die vanaf het netfilter komt, staat 230 V als de stekker erin zit, aan de uitgang van de schakelaar staat 230 V wanneer de schakelaar aan staat.

Denk er wel aan dat het meten onder spanning geen werk is voor leken. Alleen wanneer jij (of iemand anders die het voor je doet) ruim voldoende ervaring heeft met dit soort metingen mag je eraan beginnen.
Twijfel je, doe het dan beslist niet!

Je kunt voor wat betreft de onderdelenkosten en voor het gemak van hoe het in elkaar zit kijken op de onderdelensite van AEG/Electrolux

Tik bij Productnummer: 914003027
Klik rechts op elektrische uitrusting 268 (of op een ander gedeelte dat je wilt zien)
Klik bij de ondderdelenlijst bovenaan op 'onderdeel tekening'.
Het ontstoringsfilter nr 030 kost 32 euro

Voor een defecte hoofdschakelaar zul je waarschijnlijk de gehele bedieningsmodule 014B moeten vervangen 77 euro.
De geconfigureerde elektronische module nr 014 kost (jawel...) 288 euro.
Het vervangen van de besturing kun je eigenlijk niet zelf, daar moet een monteur de nodige instelling (= configuratie) in maken, en daarbij komt dat als na vervangen blijkt dat dat niet de oorzaak was, je de module niet terug kunt sturen...

Let op: de site van AEG is na 23:00 uur gesloten, en ook soms overdag in het weekend. Kijk dus nog even snel en kopieer de lijsten / sla de pdf's met onderdelentekeningen op.

Wat de reparatie kost wanneer deze door een monteur wordt gedaan, kan ik je niet zeggen. Veel geld denk ik.

Kees_2009-10-09 22:23:50

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • Sylk
 • Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Lees meer
11 okt 2009 09:04 #5 door Sylk
Beantwoord door Sylk in topic AEG wasmachine doet helemaal niets!!! Help!!!
Hallo Kees,

het ontstoringsfilter en hoofdschakeaar geven allebij netjes 230 v, dus dat is het niet. Kan het niet het duerslot zijn? Want De vraag is nu: hoe meet ik of de deurschakelaar defect is? Als ik de deur dicht doe zonder dat ik de hoofdschakeaar omzet kan ik hem gewoon weer openen, maar als ik dan de hoofdschakelaar (van de wasmachine) op een programma zet en weer terug naar 0, is de deur op slot en moet ik (met de stekker uit het stopcontact) 5 min wachten voordat ie open kan. De draden die vanuit de schakelaar komen zijn oranje-paars, paars-wit, blauw en grijs.

Alvast hartelijk dank.

Marije

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
11 okt 2009 12:11 #6 door wampie
Beantwoord door wampie in topic AEG wasmachine doet helemaal niets!!! Help!!!
Ik heb geen aansluitschema gevonden dat met zekerheid overeen komt met de draadkleuren van het deurslot die jij genoemd hebt. En gokken lijkt me niet verstandig. Mijn documentatie gaat tot ca 2003, ik heb van nieuwere machines geen exacte gegevens en schema's. Ben al blij dat ik die heb...

In het deurslot zit in elk geval een terugmeldcontact dat aan de besturing zegt dat het slot dicht zit (en vergrendeld is). Maar volgens mij zou dat niet tot gevolg mogen hebben dat de besturing dan geheel uitvalt en er geen enkele led meer brandt. Dat het slot vergrendelt en een tijdlang vergrendeld blijft, is op zich niet raar, het element dat daarvoor verantwoordelijk is zit bij sommige modellen (waarvan ik wel de gegevens heb) direct na de hoofdschakelaar aangesloten.

Wat je kunt doen is het deurslot demonteren en ermee naar een onderdelenwinkel gaan (Handyman of zo). Zo'n deurslot is niet heel erg duur (prijs volgens AEG lijst 31 euro, nummer 007 in de onderdelenlijst elektrische onderdelen, bestelnummer 124 96 75-12/3, vervangend nummer 124 96 75-13/1) en véél goedkoper dan een besturingsmodule.
Misschien kunnen ze in de onderdelenwinkel het slot doormeten en zeggen of het defect is of niet.
Voordat je het deurslot loshaalt, noteer dan eerst goed welke kleur draad op welke aansluiting zit (en maak een paar foto's) ander heb je er straks een probleem bij!

Probeer je ook eens te herinneren of je destijds, toen de machine het nog gewoon deed, met een open vuldeur gewoon de machine kon instellen en dus een of meerdere leds zag branden zodra je de schakelaar op één van de programma's zette. Zo ja, dan heeft het probleem waarschijnlijk niets met het deurslot te maken, en is de voeding van de besturingsmodule defect geraakt. Een probleem waar ik best wel vaker over lees (ik ben zelf geen witgoedmonteur, maar kan aardig wat vinden op dit gebied).

Wat ook nog denkbaar is, is dat een van de kabels die lopen tussen besturingsmodule (rechtsboven in de machine) en de bedieningsmodule (bij de schakelaars waarmee je hem bedient) geen goed contact maakt, bijv doordat er een connector half los zit. Stekker eruit en alle connectoren (de pluggen die de kabels met de printplaten verbinden) geod aandrukken. Je weet maar nooit.

Dit is denk ik zo ongeveer alles wat ik voor je kan doen.


Kees_2009-10-11 14:14:07

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.163 seconden

© FANtv.nl