FANtv-nl-logo-mobile

Maxaro - specialist in keukens, tegels en badkamers

Zonering in bedden/matrassen

  • Cid 
  • Onderwerp Auteur
  • Bezoeker
  • Bezoeker
24 aug 2008 01:50 #1 door Cid 
Zonering in bedden/matrassen was gemaakt door Cid 
Hoi,

Bij oriëntatie op een nieuw bed kun je globaal gezien kiezen voor een matras met identieke vering over de volledige lengte of, wat steeds meer gemeengoed lijkt te worden in de branche, een matrasoppervlak die ingedeeld is in meerdere ('comfort'-)zones, vaak 5 of 7, verdeeld over de volle lengte.
Het voordeel dat hiermee beoogd wordt, is enerzijds een rechtere ligging van de rug en wervelkolom zodat de tussenwervelschijven een gelijke afstand onderling hebben (zoals in sta-houding) en de spanning c.q. belasting van spieren minimaal gehouden kan worden. Anderzijds kan m.n. in het lendegebied een betere ondersteuning geboden worden.
Dat dit geen automatisme is bij egale matrassen, zit 'm erin dat de zwaartepunten van het lichaam niet samenvallen met de omvang of uitstekende delen. Zo steken de schouders vaak behoorlijk uit maar zijn ze relatief licht, het bekken is al weer zwaarder maar de vaak smallere taille is meestal het zwaarst.
E.e.a. wordt redelijk duidelijk uitgelegd op de website van het Australische Spinal Support Bed Systems met ook een aardig verhelderend filmpje.

Wat ik me echter afvraag, is of deze op zich logische uiteenzetting en hypothese in alle gevallen opgaat. Helaas heb ik geen herleidbare wetenschappelijke info hierover kunnen vinden.
Is zonering nog steeds zinvol als je b.v. een boxspringsysteem neemt met topdek? Als drukverdeler zou die het effect misschien weer grotendeels teniet kunnen doen. Of zijn er juist andere minder positieve ervaringen met zoneverdelingen?
Misschien dat het omdraaien ook minder gemakkelijk gaat omdat je dieper in het matras ligt?
Iemand ideeën en/of ervaringen?

Alvast hartelijk bedankt!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

 

 

Tijd voor maken pagina: 0.267 seconden